Hoe werkt Bluetooth

bluetooth
Connected: bluetooth

Tegenwoordig zijn alle mobiele telefoons en laptops uitgerust met bluetooth. Wat is dat eigenlijk en hoe werkt bluetooth?
De firma Ericsson zocht in het midden van de jaren 90 naar een manier om apparaten met elkaar te verbinden zonder gebruik te maken van kabels, draadloos. Het project kreeg de codenaam bluetooth, naar de Vikingenkoning Harald Blatand, wiens naam ‘blauwtand’ betekent. Een betere naam werd niet gevonden, dus de naam bluetooth is behouden gebleven.

Bluetooth werkt op de 2,4 Ghz-band. De verbinding werkt in straal van 10 tot 30 meter. De twee betrokken apparaten moeten via de bluetooth-verbinding worden gekoppeld. Als dat is gelukt (gepaired), dan kun je bestanden van bijvoorbeeld je mobiel naar je computer overzetten. Ook kun je via bluetooth eenvoudig geluid zoals spraak en muziek overbrengen.

Bluetooth: uitgevonden door een Nederlander

Bluetooth heeft zich in de loop der jaren als veelzijdig en betrouwbaar communicatiemiddel bewezen. Dit alles hebben we te danken aan Jaap Haartsen. Hij is de man achter de bluetooth-technologie. Hij ontwikkelde de techniek in de jaren negentig, in opdracht van LM Ericsson Telephone.
Bekijk hieronder de video die Tweakers er over maakte.Hoe werkt Bluetooth: meer toepassingen & historie

[infonu keyword=bluetooth output=3]