Hoe werkt WiFi

hoe werkt wifi
Overal draadloos internetten

WiFi (wireless fidelity) is draadloos data versturen door de lucht. Vroeger kon je alleen internetten en je netwerk gebruiken als je overal bedrading had liggen. Veel kantoren, huizen en publieke plekken bieden tegenwoordig WiFi aan. WiFi zit verwerkt in televisies, telefoons, computers, en ga zo maar door. In hotels, vliegtuigen en kroegen kun je vaak ook tegen betaling gebruik maken van het draadloze internet.

Om je netwerk draadloos te maken heb je een draadloze router of accesspoint nodig. Vervolgens beveilig je deze verbinding tegen ongewilde connecties. De snelheid die je bij WiFi krijgt, blijft zich continu ontwikkelen. Het wordt sneller en sneller. Bij de aanschaf van een draadloze router of accesspoint moet je goed kijken waar je behoeftes liggen. Het WiFi signaal gaat door muren en plafonds heen. Iedere keer dat het ergens tegen stuit zal het signaal zwakker worden. Je moet dus goed kijken waar je je WiFi-punt neerzet.

Lees verder voor meer informatie over veelgebruikte termen, en tips & trucs.

hoe werkt wifi
Overal online met WiFi

2.4 GHz en 5 GHz

De frequentie waarop jouw router werkt in van belang voor de apparaten die je wilt verbinden. De 5 ghz frequentie is vaak sneller, maar wordt nog niet door alle apparaten ondersteund en heeft moeite met het signaal over langere afstanden te verzenden. Op zolder zal 5GHz dus niet makkelijk te ontvangen zijn Om die redenen zijn veel routers als ‘dual-band’ uitgerust. Op deze manier kan het WiFi worden verspreid over de 2,4Ghz èn 5GHz band tegelijkertijd. Zodat jij door het hele huis uitstekend bereik hebt.

SSID

SSID staat voor Service Set Identifier. SSID maakt het mogelijk om draadloze computernetwerken van elkaar te scheiden, door elk draadloos netwerk een aparte naam (SSID) te geven. Dit is de naam die je aan je WiFi-netwerk geeft. Je kunt deze ook onzichtbaar maken, zodat andere mensen jouw netwerk niet kunnen oppikken. Het maakt het natuurlijk wel lastig om nieuwe apparaten van jou of je bezoek op het netwerk aan te sluiten.

Encryptie

Het is aan te raden om je verbinding te beveiligen. Doe je dit niet, kunnen anderen op jouw netwerk. Er zijn veel verschillende manieren van beveiligen, en deze zullen ook aanwezig zijn op je accesspoint of router. Wij raden aan om voor de WPA2 beveiliging te gaan. Deze is lastig te kraken. Kies altijd wachtwoorden die niet makkelijk te raden zijn. Zorg voor een goede combinatie van letters, cijfers en tekens voor optimale veiligheid. Het wachtwoord gelijk aan de WiFi naam is natuurlijk nooit aan te raden.

Internet delen in een notendop

[infonu keyword=”draadloos%20internet” output=3 start=1]