Om je vingers bij af te likken
Om je vingers bij af te likken

Om je vingers bij af te likken

Iedereen kent het goudgele, zoete laagje in een Mars, Nuts of Snickers. Dit is karamel. Wat veel mensen niet weten is dat karamel gesmolten suiker is. Meer niet. Als je suiker verhit wordt het bruin wordt en krijgt het een aangename smaak. Dit proces heet karamelisatie. Je hebt ook karamel als zacht snoepje. Dat wordt verkregen door melk en suiker samen door verhitting in te dikken. Hiervan krijgt het een lichtbruine kleur. Maar pas op, zelf karamel maken is lastiger dan je denkt. Beste resultaat: de suiker kort en matig verhitten.
Wanneer je suiker te lang verhit, smaakt het nauwelijks meer zoet. Na verloop van tijd kan de karamel zelfs bitter worden.

Je kan karamel echt op heel veel verschillende manieren inzetten of combineren. Hierdoor ontstaan de lekkerste recepten. Op de bovenstaande foto zie je zelfs blokjes karamel met daarop stukjes gebakken spek voor een zout/zoete sensatie.

hoe maak je karamel? Recepten & kookwijzen

COUPE CARAMEL met 3 soorten ijs met een caramelsaus – Nagerecht uit de Franse keuken, Ingrediënten: -4 bollen karamel ijs 4 bollen pistache ijs -4 bollen chocolade ijs -slagroomchocolade -stickschocolade krullen VOOR DE KARAMELSAUS: -600 gram suiker…Lees verder »

Caramelijs (au beurre salé) – Nagerecht uit de Franse keuken, Ingrediënten: 70 cl melk 30 cl slagroom 8 eierdooiers 80 gr suikercaramel: 200 gr suiker 100 gr …Lees verder »

Mokkabavarois met caramelsaus – Nagerecht, Ingrediënten: Voor de bavarois: 5 blaadjes witte gelatine 3 1/2 dl melk 2 1/2 dl slagroom 25 gram poedersuiker 2 tl oploskoffie Voor de caramelsaus: 150 gram poedersuiker 16 koffieboontjes 1 dl sterke …Lees verder »

Coupe Caramel – Nagerecht, Ingrediënten: 1 bol caramel ijs, 1 bol chocolade ijs, 1 bol pistache ijs (alle ijssoorten zijn verkrijgbaar bij uw ambachtelijke ijsbereider), slagroom, caramelsaus, chocolade sticks, groene chocolade krullen, …Lees verder »

Coupe caramel – Anders, Ingrediënten: 1 bol caramel ijs. 1 bol chocolade ijs. 1 bol pistache ijs. (alle ijssoorten zijn verkrijgbaar bij uw ambachtelijke …Lees verder »