Wat is VPN?

vpn security - wat is vpn

Wat is VPN?

Een VPN is een privénetwerk dat gegevens versleutelt en verzendt terwijl het van de ene plaats naar de andere op internet reist. Als je een VPN gebruikt om verbinding te maken met internet, kun je privé en veilig op websites surfen, toegang krijgen tot beperkte websites en censuur blokkades overwinnen. VPN’s zijn niet alleen voor desktops of laptops, je kunt ook een VPN instellen op jouw iPhone, iPad of Android-telefoon. Wanneer je een VPN gebruikt, kan deze jouw IP-adres en fysieke locatie verbergen terwijl je internetverkeer wordt versleuteld, zodat niemand kan zien wat je online doet. Dus wat is VPN? Privacy, veiligheid en gebruikersvoordelen.

Hoe werkt een VPN?

Een VPN werkt door een veilige en privé tunnel te creëren tussen jouw computer en de rest van internet. Dit beschermt jouw gegevens terwijl deze van en naar je computer reizen, en verbergt ook je IP-adres en werkelijke locatie voor iemand anders. Bij een VPN-verbinding gaat het verkeer eerst naar de VPN-server en pas daarna wordt het doorgestuurd naar de rest van het web. Dat betekent dat alle websites en services die je gebruikt terwijl je verbonden bent met de VPN, het IP-adres van de VPN zullen zien, terwijl jouw IP-adres verborgen blijft. En aangezien de meeste VPN’s het internetverkeer beschermen met gegevensversleuteling, kan niemand je bespioneren. Daarom staat VPN voor virtueel privénetwerk – het is alleen voor persoonlijk gebruik.

Zonder VPN wordt al je internetverkeer mogelijk blootgesteld. Jouw internetprovider (ISP), de overheid, andere mensen op een gedeeld netwerk en zelfs willekeurige internet vreemden kunnen zien wat je van plan bent. Maar met de codering en IP-adres bescherming van een VPN, zal iedereen op internet die je probeert te besnuffelen, het ongelooflijk moeilijk vinden om te identificeren wie je bent, waar je bent of wat je doet. Daarom zijn VPN-verbindingen geweldig om zowel je privacy als je veiligheid online te verbeteren.

“Wat is een VPN” uitgelegd door VPN Nederland

Waar kan ik een VPN voor gebruiken?

Veilig surfen op een gratis wifi. Gratis wifi is geweldig, toch? Nee. Ja, het is gratis, maar in werkelijkheid betaal je veel meer dan je denkt. Laten we het eens opsplitsen (letterlijk, het is zo gemakkelijk om een ​​openbaar wifi-netwerk op te splitsen): het is onveilig, iedereen heeft er toegang toe, en als ze een paar hack trucs kennen (die direct online beschikbaar zijn, ter info), dan bam! Ze zijn binnen. Wat betekent dat ze alle informatie die je op dat netwerk deelt, kunnen zien, volgen en hacken. Een beetje online bankieren? Bankgegevens opgepakt. Privéberichten? Wordt gebruikt om jou voor geld te chanteren (geloof ons, het gebeurt). Persoonlijke gegevens? Ideaal om je identiteit te stelen. De risico’s van openbare wifi zijn bijna eindeloos. Omdat een VPN-verbinding jouw communicatie met zijn server versleutelt, maakt het niet uit wie zich op het openbare netwerk bevindt of probeert af te luisteren: het enige wat ze zien is gebrabbel. Het is bijna alsof je je eigen aparte netwerk heeft.

Zijn VPN’s veilig?

Herinner je die versleuteling zaken waar we het eerder over hadden? Dat is wat een VPN veilig maakt. De AES 256-bit-codering die door de beste VPN-providers wordt gebruikt, betekent dat alle gegevens die op jouw internetverbinding worden gedeeld, veilig en privé zijn. Als het goed genoeg is voor overheids operaties op militair niveau, dan is het goed genoeg voor ons. U moet er echter zeker van zijn dat u weet waarmee u werkt wanneer u een VPN-service kiest. De verkeerde kiezen is als het overhandigen van de sleutels van je hele Koninkrijk. Ze kunnen mogelijk alles zien dat via hun servers gaat. Lees dat privacybeleid en lees het nogmaals om er zeker van te zijn dat je weet waarvoor je aanmeldt.

Meer informatie over VPN’s

[infonu keyword=”cybersecurity” output=3]