Wat is VPN? Is het de moeite waard om het in een bedrijf te gebruiken?

vpn binnen bedrijf - vpn

Wat is VPN?
Is het de moeite waard om het in een bedrijf te gebruiken?

Werken op afstand is nu een realiteit geworden voor veel bedrijven – dus rijst natuurlijk de vraag wat een VPN verbinding is waar zo vaak over wordt gesproken in de context van de bescherming van de online privacy. Werkapparatuur die door werknemers buiten het bedrijf wordt gebruikt, is een zeer aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen.

Daarom is het noodzakelijk computers, laptops en telefoons te beschermen, maar hoe doe je dat effectief? Een VPN voor bedrijven is een van de basismethoden om bedrijfsmiddelen te beschermen, aangezien het onderschepping van de overgedragen gegevens verhindert.

In dit artikel leggen we uit wat een VPN is en hoe het werkt, en laten we zien dat het een must-have oplossing is voor elk bedrijf – vooral waar thuiswerken de laatste maanden een alledaagse realiteit is geworden. Kijk hier eens naar!

Wat is VPN?

Om te begrijpen waarom het een beveiligingsoplossing voor jouw bedrijf is, moet je weten wat VPN is. De afkorting komt van de term Virtual Private Network. Met een VPN kunt je een versleutelde verbinding met een netwerk of server tot stand brengen en zo jouw veiligheid verhogen.

Deze oplossing, vooral vanuit het oogpunt van een particuliere gebruiker, garandeert anonimiteit op het web en maakt vrij gebruik van internetbronnen mogelijk, met inbegrip van toegang tot inhoud die in ons land is geblokkeerd. Anderzijds zorgt het VPN van het bedrijf voor interne communicatie en beschermt het tegen spionageactiviteiten, en dit zijn slechts voorbeelden van voordelen.

Waarom is een VPN-verbinding nodig in een bedrijf?

In feite vormt elke verbinding een potentiële bedreiging voor de veiligheid van het bedrijf – werknemers verzenden elke dag e-mails voor externe en interne communicatie, zoeken informatie op het internet of dragen gegevens over.

Werken buiten het kantoor vereist vaak toegang tot oplossingen zoals een extern bureaublad of een bestandsserver, waardoor het bedrijf bovendien wordt blootgesteld aan een hackeraanval.

Het instellen van een sterk wachtwoord, terwijl de verbinding wordt beveiligd, is onvoldoende, aangezien het wachtwoord kan worden gekraakt door bekwame cybercriminelen. Het verbinden van meerdere systemen op één netwerk kan ook een probleem vormen, waardoor de kwetsbaarheid voor inbreuken op de beveiliging toeneemt.

Hoe werkt een VPN in de onderneming?

Je moet een VPN-server installeren en de werknemers er toegang toe geven – verbinding met de server zal alleen mogelijk zijn wanneer inloggegevens worden verstrekt en de werknemer het verificatieproces met succes doorstaat.

Met de juiste configuratie is de communicatie van het bedrijf volledig versleuteld, waardoor het zelfs voor cybercriminelen een moeilijk te nemen hindernis is. Verbinding maken via VPN betekent voor het bedrijf:

  • Extra bescherming tijdens de dagelijkse netwerkactiviteiten;
  • Bescherming tegen spionageactiviteiten;
  • De mogelijkheid om het beheer van werknemersrekeningen te vergemakkelijken door de noodzaak van authenticatie;
  • Beveiliging van de verbinding, ongeacht het apparaat dat de werknemer gebruikt;
  • Toegang tot een server waarmee meerdere apparaten verbinding kunnen maken.

Meer informatie over thuiswerken met een VPN

Thuiswerken biedt alleen maar voordelenThuiswerken biedt alleen maar voordelenSteeds meer bedrijven bieden de medewerkers de mogelijkheid om één of enkele dagen in de week thuis te werken. Thuiswerken en telewerken biedt zowel voor de werknemers als voor de werkgever grote voordelen.Esmee, 20-12-2009
De voor- en nadelen van thuiswerkenTelewerken, ook wel thuiswerken genoemd, betekent eigenlijk het flexibel maken van je werk naar plaats en tijd. Dit klinkt erg positief. Thuiswerken lijkt voor velen ook ideaal. Maar helaas zijn er niet alleen maar voordelen aan thuiswerken. Het werk…N123, 07-08-2009
Thuiswerken, wat zijn de voordelen en wat de valkuilen?Thuiswerken, wat zijn de voordelen en wat de valkuilen?Thuiswerken gebeurt steeds meer en vooral vrouwen kiezen vaak voor thuiswerken, zodat een baan en kinderen beter te combineren valt. Maar is de combinatie thuiswerken en kinderen wel zo ideaal? Wat zijn de voordelen van thuiswerken en wat zijn de nad…Katinka900, 11-02-2013