Wat is een VPN & hoe werkt het?

hoe werkt een vpn 1 - hoe werkt een vpn

Wat is een VPN en hoe werkt het?

VPN staat voor Virtual Private Network. Dit netwerk is de technologie die de communicatie tot stand brengt tussen jouw machine en het internet, maar in tegenstelling tot standaard netwerken bepaalt VPN beveiligde communicatie door de verzonden gegevens te versleutelen.

In principe creëert VPN een versleutelde tunnel zodat jouw machine toegang heeft tot het internet zonder dat jouw ISP jouw activiteiten kan loggen. Met een VPN is jouw surfgedrag anoniem en niet te traceren.

Waar is een VPN voor?

Een VPN is in de eerste plaats bedoeld om gegevensbescherming en jouw online privacy te waarborgen. Andere toepassingen van een VPN zijn het veranderen van jouw IP-locatie, toegang tot regionale inhoud vanuit een ander land, het beschermen van jouw privacy en het verhogen van jouw veiligheid bij toegang tot het internet via openbare wi-fi netwerken, bijvoorbeeld.

Een VPN wordt ook veel gebruikt door bedrijven die hun gegevens moeten beschermen wanneer communicatie tussen afgelegen punten en het hoofdkwartier van de technologie vereist is.

Is het veilig om VPN te gebruiken?

Er zijn verschillende bedrijven die VPN-diensten aanbieden, evenals verschillende protocollen om verbinding te maken met een privénetwerk, naast de gratis VPN dienst.

Over het algemeen is de betaalde dienst veiliger dan de gratis VPN. Wanneer je een gratis dienst gebruikt, kunt je er namelijk niet zeker van zijn dat de door die dienst verzamelde gegevens niet zullen worden verkocht of verspreid aan andere bedrijven.

Betaalde netwerken hebben doorgaans ook een betere verbindingskwaliteit en minder impact op de surfsnelheid.

Waarom VPN gebruiken?

Voor jouw veiligheid

De bescherming van de veiligheid van jouw gegevens is meestal de eerste reden om regelmatig gebruik te maken van een privé-netwerk.

Een VPN kan extra veiligheid en gemoedsrust bieden voor wie met grote gegevensstromen werkt of gewoon de veiligheidsnormen in huis wil verhogen.

Bescherming van jouw online privacy

Voor veel mensen kan het beschermen van hun privacy op het internet een overkill lijken, maar de waarheid is dat het nemen van enige zorg om dit te doen geen secundaire taak zou moeten zijn.

Het extraheren en verkopen van de privégegevens van miljoenen gebruikers is een van de grootste handelswaar die vandaag achter het internetnetwerk wordt verhandeld, en als je niet wilt dat informatie over jouw browsen wordt blootgesteld, kan een VPN-dienst je helpen.

Door je IP-adres te maskeren, voorkomt de externe server die je gebruikt om te surfen op het internet via een VPN dat je virtuele activiteiten worden getraceerd, waardoor je privacy wordt beschermd bij het winkelen of bij het openen van apps die persoonlijke informatie bevatten.

Toegang tot regionale inhoud

Sommige websites en inhoud zijn beperkt tot het land van herkomst, dus kan de VPN-dienst deze geografische barrière omzeilen. Wanneer je bijvoorbeeld verbinding maakt met een server op afstand in de VS, wordt het IP-adres dat aan jouw ISP wordt doorgegeven, gehost in de VS, zodat je toegang krijgt tot alle inhoud die in dat land beschikbaar is.

Als je een pagina wilt bekijken die in jouw land niet beschikbaar is, kiest je gewoon een server die gehost wordt in het land waar die inhoud wel beschikbaar is.

Conclusie

Bij het kiezen van een vorm van bescherming voor het surfen op het internet, moet men in gedachten houden dat op het web zoals wij dat nu kennen, niets 100% veilig is.

Toch is het altijd een goede beslissing om meer inspanningen te leveren om jouw verbinding zo veilig mogelijk te maken.

Wanneer je op reis bent, toegang hebt tot onbekende en onbeschermde wi-fi netwerken, vertrouwelijke informatie verstuurt of gegevens van derden manipuleert, zorg dan altijd voor een goed vangnet boven jouw machine.

Meer informatie over VPN

[infonu keyword=”anoniem” output=3]