Hoe word ik DJ?

hoe word ik dj - hoe word ik dj

Droom jij ook van een carrière als DJ?

Je hebt je muziekcollectie op orde, je DJ-controller staat klaar, je software is geïnstalleerd, je hoofdtelefoon ligt naast je en je speakers werken. Kortom, je kunt als DJ beginnen met het mixen van je eerste tracks. Lees hier alles over ‘hoe word ik DJ’.

Werk aan je beatmix of beat-match skills

Het beatmixen of beat-matchen is de basis voor elke DJ-set, of je nu in een club draait, in een café of op een verjaardag. Daarom is het belangrijk om zeker in het begin de sync-knop van je DJ-controller niet te gebruiken, maar zelf je best te doen om de platen gelijk te krijgen, zoals met een traditionele draaitafel. Zo leer je niet alleen je tracks kennen, maar leer je eveneens om platen op het juiste moment in te starten, in te mixen en zaken als effecten te gebruiken.

Hoe snel je dit onder de knie krijgt, varieert van persoon tot persoon. Iemand met wat meer muzikale aanleg zal sneller de verbanden, tempo’s en mixtechnieken onder de knie krijgen, iemand anders die net begint zal er misschien wat meer moeite mee hebben. Wel kunnen we vooraf al zeggen dat je veel zult moeten oefenen met je bestaande muziekcollectie en ook zeker niet bang moet zijn om nieuwe tracks door je bestaande, vertrouwde collectie heen te mixen. Zo leer je steeds beter om tijdens het ‘inmixen’ bepaalde patronen, refreinen, climaxen en natuurlijk de intro + outro van een track te herkennen, zodat je hier steeds sneller op kunt inspelen en mooie overgangen krijgt.

Starten als DJ: apparatuur & benodigdheden

Een timmerman kan geen kast in elkaar zetten zonder het juiste gereedschap. En hetzelfde geldt voor DJ’s. Dus een goede DJ beginnersset is een ware must. Gelukkig is daar voldoende aanbod in, want met de meest uiteenlopende DJ spullen kun jij aan de slag met mixen. Met een DJ controller, DJ koptelefoon en een set goedkope DJ speakers kom je al een heel eind. Wel heb je daar een laptop of computer voor nodig, maar wie heeft die tegenwoordig niet? Gelukkig zijn de meeste laptops tegenwoordig krachtig genoeg om DJ-software te kunnen draaien.

Wanneer je hebt besloten welke stijl muziek je wilt gaan draaien, kun je beginnen met het aanleggen van een legale muziekcollectie. Wanneer je kiest voor digitaal draaien, dus met een DJ controller, zul je een map met MP3’s moeten aanleggen. Uiteraard koop je als DJ je muziek legaal.

Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer uren in platenbakken te rommelen in een willekeurige muziekwinkel bij jou in de stad. Uiteraard kun je daar nog wel terecht voor je verzamelalbums, maar de meest recente clubhits kun je online én legaal verkrijgen.

Met websites als Dance.nl, Beatport en vele anderen heb je een centraal overzicht van de meest recente én populaire clubhits van het moment, in diverse stijlen en genres. Dus of je nu een hardcore DJ, trance DJ, house DJ, of dubstep DJ wilt worden, er zijn genoeg legale middelen beschikbaar om je muziek bij elkaar te krijgen.

Wanneer je je opstelling helemaal gereed hebt en ook je muziekcollectie samengesteld hebt, kun je gaan beginnen met het mixen van je eerste tracks. Als je echt wilt leren beatmixen, zul je wel even van de sync-knop van je controller af moeten blijven, hoe aantrekkelijk dat ook is. Wanneer je op gehoor leert mixen, zul je merken dat je beter kunt aanvoelen wanneer je de volgende track in kunt starten, of wanneer je bepaalde effecten gebruikt.

Beginnen als DJ? DJ tips voor beginners

Als je wilt beginnen met je DJ-carrière, zijn er altijd enkele zaken die je je moet afvragen. Allereerst lijkt het DJ-bestaan vaak glorieuzer dan het is: besef goed dat je veel tijd en energie moet investeren om skills als mixen onder de knie te krijgen. Daarnaast vraagt DJ’en op niveau ook fysiek en mentaal het nodige van je. Over het algemeen gaat draaien met onregelmatige tijden gepaard en als je succes krijgt, komt er ook veel reizen aan te pas en minder tijd voor je vrienden. Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat er niets mooier is dan het magische gevoel van een dansvloer die losgaat op jouw tracks!

Uiteraard geldt voor leren draaien dat het niet vanzelf gaat. Alle begin is moeilijk en dat geldt dus ook voor draaien. Laat je niet ontmoedigen als het niet in een middagje oefenen lukt; iedereen is zo begonnen! Inmiddels zijn er vele hulp- en oefenmaterialen beschikbaar, variërend van forums, boeken, tot software en cursussen. Oriënteer je op wat het beste bij jou past en ga er voor. Op deze site vind je nog enkele tips en aanvullende informatie over hoe je een goede DJ kunt worden.

Oefenen, oefenen & nog meer oefenen

Je zult merken dat na veel oefenen wat meer handigheid in het mixen krijgt, maar nog niet helemaal klaargestoomd bent om voor publiek te gaan draaien. Dan is het wellicht verstandig om tips te vragen aan de echte goeroes, de rotten die al jaren in het vak zitten. Zijn er mensen die jou zomaar willen helpen met DJ worden? Jazeker. Je kunt bijvoorbeeld je mix uploaden naar media als Soundcloud en dit vervolgens posten op een forum, waar je om feedback en tips vraagt. DJ’s die al wat meer ervaring hebben zullen je dan kunnen helpen en je wijzen op kleine fouten, verbeterpuntjes of je wat kunnen assisteren in je mixtechnieken.

Het mooiste is natuurlijk als je je eigen kennis en ervaring ook deelt, zodat toekomstige DJ’s daar ook hun voordeel uit kunnen halen. Leren draaien en leren mixen is niet iets wat je zomaar even leert, andere DJ’s hebben daar ook veel moeite en tijd in moeten stoppen om het te leren. Ook de grotere namen die jouw stijl draaien hebben het ooit moeten leren. Zij weten dus als geen ander waar je goed op moet letten en wat je moet doen om jezelf nog verder te kunnen verbeteren.

Besef daarbij ook goed dat professionele DJ’s ook ooit eens begonnen zijn met een simpele DJ-set, waar ze steeds meer en meer wat veranderingen in hebben doorgevoerd. Het gaat er dus niet om waar je mee draait, maar hoe je draait. Want je platenkeuze speelt net zo’n belangrijke rol als je mixtechnieken. Je kunt een track nog zo mooi mixen met de volgende track, maar als je publiek het daar niet mee eens is, ben je nergens.

Het grote verschil tussen een beginnende DJ en een professionele DJ is redelijk eenvoudig uit te leggen. Als beginnende DJ kom jij naar een bepaald publiek toe, om voor hen te draaien. Als professionele DJ komt publiek naar een bepaalde DJ toe, om naar zijn kunsten en stijl te luisteren.

Je zult er dus voor moeten zorgen dat je je publiek keer op keer vermaakt en op een gegeven moment zal daar een omschakeling in komen. Het vermaken van je publiek blijft wel je uitgangspunt, dus blijf opletten hoe je publiek reageert als jij een bepaalde truc uithaalt.

DJ naam verzinnen

Het verzinnen van je eigen DJ-naam kan nog erg lastig zijn. Want kies je voor de naam die je al jaren bij je draagt (zoals een Armin van Buuren of David Guetta), of kies je misschien voor een artiestennaam zoals Tiësto, Skrillex of Headhunterz?

In die keuze ben je gelukkig vrij. Maar besef wel goed dat niet de naam de DJ maakt, maar de techniek, platenkeuze en algemene performance. Je begint namelijk ook geen bakkerij met een bepaalde naam als je geen brood kunt bakken, dus het kiezen van je DJ-naam doe je bij voorkeur als je al het een en ander aan mixtechniek en ervaring opgedaan hebt.

Je DJ-naam is dus niet het belangrijkste onderdeel van heel het DJ zijn, maar slechts een herkenningspunt. Kies je dus voor een DJ-naam die afwijkt van je echte naam, dan zul je er dus voor moeten zorgen dat je naam pakkend, kort, origineel en uniek is. Bekijk goed online en offline of die naam al niet in gebruik is en controleer ook zeker of de domeinnaam nog niet geregistreerd is. Want wanneer je eenmaal begint door te breken met je carrière, wil je dat natuurlijk als eerste veiligstellen. Doe ook hetzelfde voor social media en eventueel een SoundCloud account waar je wat mixtapes kwijt kunt. Het mooiste is als je alles precies dezelfde naam kunt geven, zodat het voor bezoekers makkelijk wordt om op elk domein hetzelfde in te tikken.

Verder zijn sommige DJ’s herkenbaar dankzij een bepaald onderdeel van hun performance. Zo is een DJ als Angerfist herkenbaar door zijn masker, heeft Deadmau5 altijd een gigantische muizenkop op zijn hoofd en heeft het duo Daft Punk altijd bijzondere helmen op. Maar dit zijn dan ook artiesten die zich met hun volledige act onderscheiden van anderen en dit ook laten terugkomen in hun sound. Het totaalplaatje moet kloppen en het is dan ook van belang dat je in zo’n geval je eigen muziek produceert en daarnaast je eigen act opvoert. Als ‘normale’ DJ is dat niet in eerste instantie op mikt, aangezien je in het begin alleen de nummers van anderen gaat mixen.

Maar nogmaals, dit is nog niet relevant in het beginstadium en pas wanneer je echt op enkele feestjes begint te draaien en wat bekendheid gaat verwerven, is dit iets waar je goed over na moet denken.

Meer informatie over DJ worden

[infonu keyword=deejay output=3]