Hoe word je acteur / actrice?

toneelschool acteur worden - hoe word je acteur

Droom jij al je hele leven van een carrière als acteur of actrice? Dat kan! Maar het is zeker niet voor iedereen weggelegd. Niet om een gebrek aan talent, maar aan rollen. Zeker in Nederland liggen de (hoofd)rollen niet voor het oprapen. Maar als je wil weten ‘hoe word je acteur‘ geven we je in dit artikel tips. De belangrijkste tip: zoek een goede toneelschool. Dat brengt je verder! Wie weet kun je dan van je droom je beroep maken, als echte acteur of actrice in de rol van je leven.

Kan je acteur worden zonder opleiding?

Acteur of actrice worden zonder opleiding kan, maar dan moet je wel veel geluk hebben. In de jaren 90 werden nogal eens mensen van straat geplukt voor een rol in een serie of film, alleen gebeurt dat nu niet vaak meer. Tegenwoordig lijkt het een trend te zijn om mensen van het toneel af te plukken. Verschillende rollen worden op die manier ingevuld. Ook hebben modellen, presentatoren en zangers/zangeressen nog wel eens het geluk om gevraagd te worden voor een acteerklus. Dat kan een mooie opstap zijn naar een toekomst als acteur. Maar laten we eerlijk zijn, de kans dat dit lukt zonder opleiding is heel erg klein. Een goede opleiding is dus wel aan te raden.

Wat heb je nodig om acteur te worden?

Om acteur te worden heb je sowieso drie kernkwaliteiten nodig: talent, doorzettingsvermogen en je moet flexibel zijn. Ook moet je je afvragen of je acteur wilt worden om het vak of toch om de roem. In het laatste geval kan je beter kiezen voor een ander beroep, want de kans dat je beroemd en rijk wordt is klein. Slechts een beperkt aantal acteurs wordt bekend en rijk.

Bepaal daarnaast voor je een goede opleiding start, welke richting het beste bij jou past. Ben jij helemaal in je element op het toneel? Kies dan voor een opleiding in de culturele sector. Acteer je toch liever op televisie of in een filmproductie? Ga dan voor een opleiding die aansluit op de entertainment business. Een toneelacademie biedt je verschillende opleidingsmogelijkheden aan voor jouw carrière als acteur.

Wat doe je als acteur?

Over het algemeen ben je als acteur werkzaam in de entertainment business of de culturele sector. Zo kan je onderdeel zijn van een toneelgezelschap waarmee je in theaters speelt of op festivals acteert, maar het kan ook zijn dat je acteert in een (commerciële of niet-commerciële) televisie- of filmproductie.

Volg een goede opleiding

Wanneer je als professioneel acteur aan de slag wilt, dan is het aan te raden om een goede opleiding te volgen. In Nederland vind je hiervoor een speciaal “toneelschool traject”. Dit traject is een vooropleiding en wordt aangeboden door Vooropleiding Theater Amsterdam. Tijdens het Toneelschool Traject leer je onder andere (beter) zingen, acteren en krijg je de nodige lessen drama voorgeschoteld. Tijdens je stage krijg je een kijkje achter de schermen en leer je de fijne kneepjes van het vak. Vooropleiding Theater Amsterdam staat bekend als ‘hofleverancier’ van de vier hbo toneelscholen die ons land kent. De afgelopen jaren zijn meer dan honderd studenten die deze vooropleiding volgden, aangenomen op één van de vier hbo toneelscholen in Nederland.

Geef nooit op

Ga niet bij de pakken neerzitten na een mislukte auditie bij een castingbureau of de zoveelste afwijzing. Acteur word je niet zomaar. Onthoud dat wanneer je talent hebt en je in jezelf geloofd, ook jij acteur kunt worden. Geen enkele acteur wordt beroemd na een eerste acteerklus, aan een acteercarrière moet je werken!