Omscholen op latere leeftijd: 6 tips

omscholen latere leeftijd - omscholen op latere leeftijd

Omscholen op latere leeftijd: 6 tips

Vroeger was niet alles beter, wel anders. Zo werkten mensen vaak hun hele leven bij dezelfde werkgever, soms ook nog in dezelfde functie. Als je al eens een promotie maakte, dan was dat al een flinke stap. Een carrièreswitch, nee daar deden slechts weinigen aan. Want je kon maar beter vast houden wat je had. Hoe anders is dat nu. De mogelijkheden voor een carrièreswitch doen zich vaker voor, en omscholen is makkelijker en interessanter. Want met een STAP budget krijg je ook nog eens een extra steuntje in de rug. Maar wat is STAP ook alweer?

1. Eerst testen, dan kiezen

Overweeg jij ook een carrièreswitch? Zoek dan eerst uit in welke beroepen er kansen liggen, waar mensen worden gevraagd. Maar het gaat er uiteraard ook om welke kwaliteiten je hiervoor nodig hebt. Een beroepskeuzetest maakt dan al snel duidelijk of jij geschikt bent voor dit beroep. Eventueel kan je ook tijdelijke begeleiding door een loopbaancoach zoeken. De kans is groter dan je dan uitkomt bij het beroep dat goed bij jou past.

2. Training en studeren brengen je vooruit

Lang niet altijd kan je zomaar aan de slag in jouw nieuwe beroep. Je hebt een stukje (extra) opleiding of op z’n minst een cursus nodig. Sommige mensen beginnen zelfs aan een heel nieuwe studie. En daar komt dan de STAP regeling om de hoek kijken. Wat is STAP? Een studiebudget regeling van het UWV. Hoe oud je bent maakt niet uit, net zo min of je in loondienst werkt of zzp’er bent. Vanaf maart 2022 kan je je jouw STAP-budget van maximaal € 1.000 aanvragen. Dus ook voor jou kan deze STimulering ArbeidsmarktPositie zeker interessant zijn.

3. Durf te dromen

Sommige mensen laten zich beperken door de overtuiging dat ze iets niet kunnen. Wil jij omscholen en een nieuwe carrière starten? Ga ervoor en geloof in jezelf. Waarom zou je slechts goed kunnen zijn in één beroep? De kans is reëel dat er in een nieuw beroep andere kwaliteiten van jou worden aangesproken, geef die dus een kans.

[irp posts=”818″]

4. Zet je skills aan

In verschillende taken, en in verschillende beroepen worden er verschillende skills van jou gevraagd. Het ene moment bereik je je doelen niet zonder je harde skills te tonen. In een andere setting kom je juist met soft skills veel verder. Heb je ze beide? Fantastisch. Is één van de twee nog wat onderontwikkeld? Je bent absoluut nooit te oud om ze aan te scherpen. Voor elke kwaliteit zijn er cursussen, en met een STAP budget blijven jouw kosten beperkt. Vervolgens zal je zien hoeveel profijt je er in de praktijk van gaat hebben.

5. Netwerken

De kracht van netwerken wordt nog steeds onderschat. Met name LinkedIn kan van doorslaggevende betekenis zijn. Met een update van je profiel en een toenemend aantal mensen in je netwerk, komt die nieuwe kans steeds een stapje dichterbij.

[irp posts=”4899″]

6. Begin voor jezelf

Misschien heb je lang in loondienst gewerkt en wil je je droom nu echt eens gaan naleven? Begin voor jezelf. De Kamer van Koophandel kan je bijvoorbeeld aardig op weg helpen. Met een goed ondernemingsplan heb je opnieuw een STAP gezet.