Wat is NLP en wat kun je ermee?

nlp wat kjan je ermee - nlp

Wat is NLP en wat kun je ermee?

Vroeg of laat wil je echt eens weten wat NLP is, en wat je hiermee kunt. Waarschijnlijk omdat je er al vaker iets over hebt gehoord. Het gebeurt namelijk niet zelden dat iemand die je waardeert – een acteur, coach, politicus of zakenman – vertelt over de voordelen van NLP. Dat is niet alleen gebaseerd op zakelijk succes, maar ook op ‘levensgeluk’. Dat is typerend voor de meerwaarde van NLP.

Het uitgangspunt van NLP

Bij NLP draait alles om communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Daar hoort inzicht bij: het leren kennen van je drijfveren, wat je motiveert, en hoe je hier naar handelt. Het gaat hier dus ook om communicatie met jezelf. Met als uitgangspunt een gelukkig en prettig leven. Uiteenlopende gebeurtenissen en gedachten staan dit in de weg. De oorzaken zijn groot of juist heel klein, een ingrijpende levensgebeurtenis, of slechts een kleine opmerking. Hier krijg je dankzij NLP invloed op.

Hoe werkt NLP precies?

NLP staat voor “Neuro Linguïstisch Programmeren”. NLP geeft je meer keuze in je leven. Dit komt omdat je taalpatronen leert te gebruiken om nauwkeurige informatie in te winnen: om non-verbaal gedrag te herkennen, en te observeren hoe anderen denken en informatie verwerken. Zo kun je een sfeer van vertrouwen en betrokkenheid creëren. Je leert conflicten tussen jezelf maar ook anderen snel op te lossen. Ook ontdek je wat de beperkende overtuigingen zijn die je zelf tegenhouden om de zaken op orde te stellen. Kortom: je leert in balans te leven, en te werken.

[irp posts=”7534″]

Het resultaat is belangrijker dan de oorzaak

Al draait NLP om de bewustwording van gedachten, gevoelens en zintuigen, het is niet sterk gericht op specifieke gebeurtenissen, opmerkingen of herinneringen. Want deze verschillen per persoon. Belangrijker is de werking van je geheugen, die je dagelijkse handelen bepaalt. Met NLP kun je deze anders benaderen. Door bewust en structureel anders te kijken naar alle invloeden, ga je ook anders luisteren, communiceren en handelen. Dit zal altijd positiever zijn, en de resultaten dus ook. Zo haal je het beste uit jezelf én anderen.

Hoe leer je NLP?

Wereldwijd groeit de interesse voor NLP nog altijd. Het blijkt vaak van toegevoegde waarde in diverse beroepen, hobby’s en relaties. Voor beoefenaars van NLP is er dan ook meestal een ‘voor’ en ‘na’ in het dagelijks leven, met een duidelijke voorkeur voor het leven na de NLP-cursus. Wel blijkt het omschakelen van je denken en handelen vaak een grote onderneming te zijn. Het is dan ook aan te raden de juiste opleider te kiezen. Vaak valt de keuze dan op opleidingen tot NLP Practitioner die tot een NVNLP en ABNLP erkende certificering leiden.

Waar komt NLP vandaan?

NLP dankt zijn naam aan de Amerikaanse grondleggers Richard Bandler en John Grinder. In de jaren zeventig onderzochten deze computerwetenschapper en hoogleraar linguïstiek de technieken van de succesvolste therapeuten van het land. Daarbij ontdekten zij dat menselijke communicatie bestaat uit sterke wisselwerking tussen neuropsychologie, cybernetica en taal, en dat deze te beïnvloeden is. De methodiek die hieruit ontstond noemden zij Neuro Linguïstisch Programmeren.