Thuisbarista zijn: wat moet je weten

thuisbarista - thuisbarista

Thuisbarista zijn: wat moet je weten

Waar de één gebruik maakt van een volautomatische koffiemachine koopt de andere een halfautomaat waarbij het alle handelingen zelf doet. Om als een thuisbarista aan de slag te gaan koop je een espressomachine, maar met alleen een goede machine ben je er nog niet. Je moet ook verstand hebben van koffiebonen: er zijn zoveel verschillende soorten koffiebonen te koop dat je vooral leert door te proeven. In dit artikel artikel vertellen we jou meer over hoe je thuis nog lekkere koffie zet.

Thuisbarista niet voor iedereen weggelegd

Allereerst even een disclaimer: wie thuis de lekkerste koffie wilt zetten maakt gebruik van een halfautomatische espressomachine. Bij zo’n apparaat voer je alle handelingen zelf uit. Dat is leuk wanneer je hier de tijd voor hebt en zin in hebt, maar zoals je kunt begrijpen is deze manier van koffiezetten niet voor iedereen geschikt. Wie gewoon lekker snel goede koffie wilt zetten kies daarentegen voor een volautomatische koffiemachine waarbij alles automatisch gaat. In dit geval zou je voor een Philips koffiemachine kunnen kiezen of een Jura koffiezetapparaat als je iets meer budget hebt. 

Een espressomachine: welke koop je?

Voor het zetten van een goede espresso heb je een pistonmachine nodig. Dit is eigenlijk een espressomachine, maar dan voor thuisgebruik. Het verschilt met een volautomaat is dat je alle handelingen zelf uitvoert. Zo zal je zelf de gemalen koffie aanstampen en draai je de filterhouder in het apparaat. Waar het allemaal om draait bij het zetten van een lekkere kop koffie is de juiste druk vinden. Deze wordt bij een pistonmachine namelijk niet zomaar even automatisch ingesteld.

De druk hangt af van de machine natuurlijk, maar ook van de maling van de koffiebonen en hoe de gemalen koffie aangestampt is. Je kunt je voorstellen dat water veel makkelijker door grof gemalen koffie heenloopt, wat de tegendruk dus zou verminderen. Ook als je de gemalen koffie te hard aandrukt, zal het water er veel lastiger door heen gaan wat ook resulteert in tegendruk.

Een koffiemolen is een must

Wie lekkere koffie wilt zetten, wil natuurlijk koffiedrinken met versgemalen bonen. Dit kan alleen wanneer de de koffiebonen Ter plekke maalt en hier heb je een koffiemolen voor nodig. Voor het zetten van een french press of een V60 maakt de kwaliteit van de bonenmaler minder uit, maar als je een goede espresso wilt zetten kies je eigenlijk altijd voor de beste koffiemolen. Bij een espresso is het namelijk belangrijk dat de maling consistent en fijn is. 

Last but not least, de koffiebonen!

Natuurlijk heb je goede koffiebonen nodig om lekkere koffie te kunnen zetten. Wat eigenlijk het belangrijkst is dat koffiebonen versgebrand zijn. Dit is lang niet altijd het geval, eigenlijk vaker niet dan wel. Koop daarom je koffiebonen bij een branderij of een koffiebarretje in plaats van een supermarkt. Een goede verkoper verkoopt alleen verse koffiebonen. Deze zijn vers tot ongeveer 8 weken nadat deze gebrand zijn.