Hoe word ik wijnkenner?

wijnkenner worden - wijnkenner

Hoe word ik Wijnkenner?

Veel mensen hebben de ambitie om wijnkenner te worden maar weten niet helemaal hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. Ze twijfelen vaak over de eerste stap van dit proces. Begin je met een dure cursus, vraag je hulp aan een vriend die veel over wijn weet of start je met het zoeken naar informatie online? Er zijn namelijk veel mogelijkheden om meer over wijn te weten te komen en er leiden meerdere wegen naar Rome.

Voor beginners

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar je huidige kennis over wijn. Weet je al het een en ander over wijn om ben je nog écht een beginner? Wanneer je een beginner bent is het allereerst belangrijk om te ontdekken hoe (zoveel mogelijk) verschillende wijnen smaken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een wijnproeverij. Tijdens een wijnproeverij, of nu in deze tijden een wijnproeverij thuis, kan je namelijk gemakkelijk meerdere wijnen op één avond proeven en krijg je vooral goed de kans om de wijnen te vergelijken. Dat gaat toch minder gemakkelijk wanneer je bijvoorbeeld de wijn in je glas moet vergelijken met de wijn die je de week ervoor hebt gedronken. Nee, je drinkt ze direct achter elkaar en kunt zo precies ondervinden wat de verschillen in smaak zijn tussen de verschillende druifsoorten, regio’s én natuurlijk hoe de wijn gemaakt is. Vaak is er ook een wijnexpert aanwezig zodat je tijdens het drinken ook nog belangrijke informatie te horen krijgt. De expert deelt bijvoorbeeld informatie over het klaringsproces en de regio van de wijn maar bijvoorbeeld ook of het om biologische wijnen gaat of niet. Echt een win-win dus voor mensen die graag meer over wijn willen leren maar nog wel echt in de beginfase zitten.

Voor gevorderden

Weet je inmiddels wel wat over wijn en wil je nu overstappen op het echte werk? Dan kan je gaan denken aan een professionele cursus. Een voorbeeld hiervan is een SDEN cursus. Je hebt de keuze uit drie verschillende cursussen. Zo start je bij SDEN 1 wanneer je op zoek bent naar een korte introductiecursus en ga je daarna over op SDEN 2 voor meer verbreding van deze kennis. Wanneer je echt de diepte in wilt gaan kan je de cursus SDEN 3 volgen. Alle cursussen zijn af te sluiten met een examen maar dit is niet verplicht. Slaag je voor dit examen? Dan krijg je een officieel nationaal erkend certificaat en mag je jezelf een echte wijnkenner noemen!

Vinoloog worden? Meer informatie:

Vinoloog worden, hoe?Vinoloog worden, hoe?Een Vinoloog is iemand die verstand van wijn heeft. De vinoloog heeft een brede kennis over wijnen. Daarmee is feitelijk alles samengevat, want Vinoloog is een vrije titel dus in principe mag iedereen zichzelf Vinoloog noemen. Toch zullen niet veel …
Wijnkennis: de absolute 'basics'Wijnkennis: de absolute ‘basics’Wijn. Een fijne drank, die echter ook heel intimiderend kan zijn. Hoezo? Stel, je bent beginner in de ‘wijnkennis.’ Je zit in een restaurant tegenover een wijnkenner, en die vraagt je bijvoorbeeld wat voor wijn je bij je vis wilt. ‘Kies jij maar’, ze …
Wijn uit TahitiWijn uit TahitiDe wijn uit Tahiti wordt in het hartje van de Zuidelijke Stille Oceaan geproduceerd, meer bepaald op de Tuamotu-archipel in Frans-Polynesië. Op die plaats in de wereld een kwaliteitswijn maken, dat was de uitdaging die Dominique Auroy in de jaren 90…