Wat zijn de meest kansrijke beroepen op de arbeidsmarkt?

kansrijke beroepen op de arbeidsmarkt - vrouw overdenkt carrierekeuze

Wat zijn de meest kansrijke beroepen op de arbeidsmarkt?

Kansrijke beroepen bieden een goede baangarantie. Het biedt volop kansen, vooral als je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt. Ook het aantal concurrenten en het aantal vacatures speelt een grote rol. Een beroep met veel werkzoekenden en veel vacatures is minder geslaagd. Een baan met veel vacatures en minder kandidaten geeft je veel meer gelegenheid. Het volgen van een opleiding geeft je eveneens de nodige toekomstperspectieven. Meer weten over een kansrijk beroep? Lees snel verder!

Welke studie geeft baangarantie?

Werk je in een sector met weinig kansen en wil je een carrièreswitch maken of houdt je baan op met bestaan? Dan is het een goed idee om eens te gaan kijken naar een studiemogelijkheid. Een carrièreswitch vraagt wel veel moed. Je bent tenslotte je oude, vertrouwde baan gewend. Het geeft de nodige uitdaging om eens iets nieuws te proberen. Als je nog niet weet waar je moet beginnen kun je een blik werpen op een beroepstest of een competentietest. Dit maakt inzichtelijk wat je leuk of minder leuk vindt en wat je talenten zijn. Hier kunnen verrassende resultaten naar voren komen. Wist je dat een carrièreswitch ook op latere leeftijd nog heel goed mogelijk is? Schroom dus niet om eens op onderzoek uit te gaan.

Een studie is de start voor het vinden van je nieuwe droombaan. Dit zijn opleidingen, zoals een deeltijd opleiding psychologie. School je bij over de menselijke psyche en ga werken in de gezondheidszorg of het onderwijs. Of wat dacht je van een bedrijfskunde opleiding? Een bedrijfskunde opleiding zorgt ervoor dat je aan de slag kunt gaan als marketing manager, consultant of bedrijfsleider.

Waarom kiezen voor een kansrijk beroep?

Er kunnen talloze redenen zijn om te kiezen voor een dergelijk beroep. Je kunt bijvoorbeeld op zoek zijn naar werk, waarbij je meer zekerheid nodig hebt. Een duurzame baan, waar je voor langere tijd werkzaam kunt zijn, geeft meer rust en stabiliteit in je leven. Er is een tekort aanwezig voor diverse vacatures. Bedrijven en werkgevers doen er alles aan om een werknemer aan zich te binden. Dit maakt het eenvoudig en aantrekkelijk voor een werknemer om hier aan de slag te gaan. Bovendien kunnen er doorgroeimogelijkheden geboden worden binnen diverse organisaties.

Kansrijke beroepen in de bouw, techniek en industrie

De bouwwereld is de komende jaren flink aan het groeien. Dit komt door de bouw van extra woningen en door het verduurzamen van allerlei gebouwen. Ook het fenomeen klimaatberoep komt hierbij om de hoek kijken. Klimaatbanen zijn banen die de klimaatverandering helpen tegen te gaan. Hier is veel personeel voor nodig de komende jaren. Dit zijn werkzaamheden die erop gericht zijn om energie te besparen en het inzetten van duurzame energiebronnen, zoals de zon en wind. Functies waar de meeste vacatures voor open staan kun je vinden in een baan als monteur en medewerkers voor de technische dienst.

De ICT en zorg biedt kansen

De digitalisering blijft ook in de banenwereld niet onopgemerkt. Openstaande vacatures in de ICT hebben de laatste jaren recordhoogtes weten te bereiken. In meer dan de helft van de ICT-beroepen is een groot tekort te bespeuren. Werkgevers bieden zelfs opleidingsmogelijkheden aan, zodat een werknemer kan werken en leren binnen het bedrijf. Het gaat hierbij onder meer om een functie als systeembeheerder, security specialist en programmeur.

Daarnaast biedt de zorg veel kansen. De toenemende vergrijzing in Nederland zorgt er namelijk voor dat de zorgvraag met de dag toeneemt. Werknemers binnen de zorg blijven langer werken door deze nijpende tekorten. Dit geeft niet alleen aanleiding tot een uitbreidingsvraag binnen de zorgsector, maar ook een vervangingsvraag is hier aan de orde. De tekorten zijn merkbaar op meerdere gebieden, waaronder verpleegkundigen, psychiaters, psychologen, woonbegeleiders en tandartsen.