Wat een beginnende fotograaf moet weten: tips om in het vak te beginnen

tips beginnende fotograaf - beginnende fotograaf

Tips voor de beginnende fotograaf

Veel mensen dromen ervan om van hun hobby een echt beroep en levenswerk te maken. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een passie voor fotografie. Heldere en aantrekkelijke foto’s maken is erg interessant, je kunt er veel emotie uithalen en je op een creatieve manier uitdrukken. Weinig mensen denken er echter aan dat deze hobby ook een grote winst kan opleveren. In feite zijn er vele freelance fotografie vacatures, waardoor het geen probleem is een geschikte te vinden.

Hoe word je een goede fotograaf, en hoe kan je geld verdienen met je hobby?

Natuurlijk zou iedereen die van fotografie houdt er geld mee willen verdienen. Het lijkt alsof zo’n hobby geen geld kan opleveren, maar het aantal vacatures op Jooble-achtige dienstensites bevestigt het tegendeel. Laten we eens kijken naar waar fotografie door echte professionals in het algemeen voor kan worden gebruikt:

  • voor glossy tijdschriften;
  • voor blogs en websites;
  • voor winkels.

Daarnaast neemt de fotografie als kunst ook een grote plaats in, met foto’s van beroemde fotografen die nu in galeries over de hele wereld hangen. Veel mensen boeken gewoon privéfotoshoots voor zichzelf, wat hen unieke emoties en herinneringen oplevert.

Wat voor soort fotografen verdienen geld met hun hobby?

Eerst en vooral, zij die echte professionals zijn en nog plezier hebben in wat ze doen. Om geld te gaan verdienen, moet je beslissen wat je wilt gaan doen. Zo wordt het fotograferen voor particulieren en voor professionele modellen door totaal verschillende professionals uitgevoerd.

Daarna kun je verder gaan met het verbeteren van je eigen vaardigheden. Je kunt online of offline cursussen volgen. Je zal ook de geschikte uitrusting moeten kopen of huren. Veel fotografen weten niet alleen foto’s van hoge kwaliteit te maken, maar weten er ook echte kunst van te maken. Weten hoe je fotobewerkingssoftware gebruikt is een goede vaardigheid die je vaardigheden aanzienlijk zullen verruimen.

Hoe vind je werk als fotograaf?

Het is belangrijk te begrijpen dat een fotograaf zowel een fulltime professional als een privé fotograaf kan zijn. De eerste categorie professionals zijn diegenen die werken in verschillende fotostudio’s, redactiekantoren van glossy magazines en grote studio’s. Er zijn er ook die apart door publieke figuren worden ingehuurd om hun eigen fotografisch dossier bij te houden. 

Dergelijke specialisten kunnen online naar een baan zoeken. Er zijn veel vacature verzamelsites (zogeheten “aggregatorsites”) waar een groot aantal vacatures beschikbaar zijn. Je kunt een aanbod kiezen dat aansluit bij jouw vaardigheden, competenties en interesses. Je kunt direct solliciteren naar een baan met een CV. Zodra de werkgever jou in overweging heeft genomen, zal hij contact met je opnemen.

Dit is slechts één mogelijkheid, maar in de praktijk zijn er veel meer. Privéfotografen zoeken klanten via sociale media en andere kanalen, denk hier vooral aan ‘mond tot mond’. Je moet je portfolio bekendmaken, je specialiteiten en ervaring beschrijven, en de kosten van jouw fotoshoots meedelen. Het zal nuttig zijn om de nadruk te leggen op wat voor soort opnames je doet. Dit zal helpen om een cliënt te vinden die precies dezelfde soort specialist nodig heeft als je en die bereid is om voor zijn/haar diensten te betalen.