Helden en hackers, hoe blijf je online veilig?

hackers helden hoe blijf je online veilig - online veilig

Helden en hackers, hoe blijf je online veilig?

Wat is hacken? 

Hackers maken misbruik van menselijke fouten. Ze verzinnen creatieve manieren om mazen in de wet uit te buiten en beperkingen te omzeilen. Een hacker kan bijvoorbeeld veiligheidsmaatregelen passeren en toegang krijgen tot privacygevoelige gegevens. Er wordt vaak software gebruikt waarmee hacks nog efficiënter uitgevoerd kunnen worden, maar wat is hacken precies?

Een hack is een creatieve oplossing voor een probleem, in dit geval met behulp van technologie. Hacks kunnen zowel eenvoudig als complex zijn, maar ze hebben allemaal één essentieel element gemeen: het is een slimme workaround die je helpt de klus te klaren. Sommige hacks hebben een kwaadaardig doel, zoals inbreken in computersystemen om informatie of geld te stelen.

Jezelf online beschermen wordt daardoor steeds lastiger, maar opvallend is dat de meeste mensen de basisstappen helemaal niet nemen. Of je jezelf tegen hackers kunt beschermen heeft vaak te maken met je technologische leeftijd. Je technologische leeftijd is een meting van je begrip van de huidige technologie. Om erachter te komen wat je technologische leeftijd is kun je gratis de Express-VPN technologische leeftijdstest doen

pexels mentatdgt 1569076 - online veilig

Hoe gaan hackers te werk? 

Hoewel ze misschien een slechte reputatie hebben, zijn hackers slimme en talentvolle individuen, zoals je in dit artikel van DutchCowboys.nl kunt lezen. Denk maar eens aan wat ze allemaal kunnen. Hackers kunnen inbreken in ogenschijnlijk ondoordringbare systemen, ze kunnen verwoesting aanrichten met codes, en ze kunnen aanzienlijke bedragen verdienen door hun vaardigheden te verkopen aan de hoogste bieder.

Hoe gaan hackers te werk? Eerst vinden ze een methode om toegang te krijgen tot een systeem. Meestal maken ze gebruik van een zwakke plek in een beveiligingssysteem. Eenmaal binnen, kunnen ze doen wat ze willen – van het stelen van gevoelige informatie tot het plaatsen van malware die een ravage kan aanrichten voor een bedrijf of individu. 

Niet alle hackers zijn kwaadwillend; sommige hackers willen juist positieve resultaten behalen en ondernemingen en overheden meer leren over veiligheid.

pexels buro millennial 1438072 edited - online veilig

3 typen hackers 

We bespreken drie soorten hackers volgens Kaspersky’s definities. De black hat, white hat en gray hat hackers. Deze termen komen uit Amerikaanse westernfilms, waarin de helden witte of lichtgekleurde hoeden droegen en hun tegenstanders zwarte. Tot welk type een hacker behoort, hangt af van de motieven van een hacker en of tijdens een hack de wet wordt overtreden.

Black hat hackers hacken voor illegale of kwaadaardige doeleinden, zoals het stelen van gegevens en het verspreiden van virussen. White hat hackers voeren hacks uit voor defensieve doeleinden, bijvoorbeeld beveiligingslekken vinden en verhelpen.

Gray hat hackers kunnen soms wel en soms niet de wet overtreden, afhankelijk van hun motieven. Ze kunnen bijvoorbeeld inbreken in het systeem van een bedrijf om de veiligheidslekken aan te wijzen, maar ze kunnen deze informatie ook doorverkopen aan criminelen. Gray hat hackers bevinden zich vaak op de grens van de illegaliteit. Hun activiteiten zijn dan ook moeilijker te reguleren.

Hackers worden steeds actiever. Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt, vinden hackers nieuwe en innovatieve manieren om zwakke plekken uit te buiten of problemen op te lossen. Of er nu met goede of met foute bedoelingen wordt gehackt, hackers zullen zeker een belangrijke rol spelen in onze online wereld. Daarom is het belangrijk op de hoogte te blijven van hoe je persoonlijke gegevens online kunt beschermen.