Werken in de kinderopvang: een leuke uitdaging!

kinderopvang vacatures - kinderopvang

Werken in de kinderopvang: een leuke uitdaging!

Werken in de kinderopvang is werken met kinderen, en dat is, al zeggen we het zelf, hartstikke leuk! Natuurlijk zijn er een aantal eisen waar je aan moet voldoen en een aantal kwaliteiten die heel mooi meegenomen zijn, maar werken in de kinderopvang is, als het bij je best, een ontzettend leuke uitdaging.

De eerste vereiste, en misschien wel de belangrijkste, is dat je het leuk vindt om met kinderen bezig te zijn. Ze zijn soms een beetje druk, maar ook oprecht, vrolijk en volop in ontwikkeling. Tijdens het werken met kinderen draag je dus niet alleen bij aan een goede sfeer in je team, maar ook aan de ontwikkeling van de nieuwe generatie.

Welke eigenschappen heb je nodig voor kinderopvang?

Er zijn een aantal eigenschappen die belangrijk zijn voor iemand die overweeg om in de kinderopvang te gaan werken:

 • Geduld: Je moet soms een beetje geduld hebben om te werken met kinderen, omdat ze soms dingen moeten leren of omdat ze zich soms moeilijk concentreren. Gelukkig kunnen ze zich vaak goed redden, en is het wel heel dankbaar als iets dan wel voor het eerst lukt!
 • Creativiteit en humor: Wanneer je gaat werken met kinderen kun je je creativiteit vaak goed kwijt! Je bedenkt leuke opdrachten, gaat samen bezig en maakt de mooiste dingen. Een beetje humor kan ook geen kwaad. Kinderen zijn vaak echte lolbroeken en met een grappig spelletje maak je conflicten weer luchtig en krijg je iedereen mee.
 • Flexibiliteit: Je moet in staat zijn om snel te reageren op allerlei omstandigheden, de groep kan ineens groter zijn, of lentekriebels hebben. Ook kunnen kinderen ziek worden en even steun nodig hebben. Als jij je hand daar niet voor omdraait, is werken met kinderen iets voor jou!
 • Begeleiding: Als pedagogisch medewerker ben jij degene die begeleiding aan de ontwikkeling van een kind biedt. Deze vaardigheden heb je misschien al in huis, maar worden tijdens de opleiding Pedagogisch medewerker ook uitgebreid behandeld.

Wat voor opleiding heb je nodig?

Om in de kinderopvang te werken, is het in Nederland verplicht om een opleiding te hebben die is erkend door de brancheorganisatie Kinderopvang. Er zijn verschillende opleidingen die hiervoor in aanmerking komen, zoals bijvoorbeeld:

 • MBO-opleiding Pedagogisch medewerker Kinderopvang (niveau 2 of 3)
 • MBO-opleiding Leidster Kinderopvang (niveau 4)
 • MBO-opleiding Pedagogisch medewerker Speel- en Ontmoetingscentra (niveau 3)
 • HBO-opleiding Pedagogiek (niveau 4 of 5)
 • HBO-opleiding Educatie en Pedagogiek (niveau 4 of 5)

De opleiding die het beste bij jou past, hangt af van je eigen interesses en doelen. Als je bijvoorbeeld graag met jonge kinderen wilt werken, kan een opleiding als pedagogisch medewerker kinderopvang of leidster kinderopvang een goede keuze zijn. Als je liever met oudere kinderen wilt werken, kan een opleiding als pedagogisch medewerker speel- en ontmoetingscentra een goede optie zijn. Als je interesse hebt in het onderwijs, kan een opleiding als educatie en pedagogiek ook een goede keuze zijn.

Als je een opleiding overweegt is het belangrijk om te weten dat de opleiding die je volgt moet zijn erkend door de brancheorganisatie Kinderopvang, zodat je aan de wettelijke eisen voldoet om te mogen werken in de kinderopvang.

Welke vacatures & functies zijn er binnen de kinderopvang?

Een van de laatste grote voordelen aan werken bij de kinderopvang is dat er op dit moment een overvloed aan vacatures is! Een passende vacature vinden gaat dus vast en zeker lukken, misschien zelfs wel bij jou in de buurt!

Als je op zoek gaat naar kinderopvang vacatures, dan kun je bijvoorbeeld kijken naar de volgende beroepen:

 • Pedagogisch medewerker kinderopvang: Dit is een medewerker die werkt met kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Pedagogisch medewerkers begeleiden de ontwikkeling van kinderen en zorgen ervoor dat ze zich veilig en geaccepteerd voelen. Ze kunnen werken in verschillende soorten kinderopvang, zoals bijvoorbeeld peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang.
 • Leidster: Dit is een medewerker die verantwoordelijk is voor een groep kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Leidsters begeleiden de ontwikkeling van kinderen en zorgen ervoor dat ze zich veilig en geaccepteerd voelen. Ze werken meestal in kinderdagverblijven.
 • Pedagogisch begeleider: Dit is een medewerker die verantwoordelijk is voor de pedagogische leiding van een kinderopvanglocatie. De pedagogisch begeleider is verantwoordelijk voor het opstellen van het pedagogisch beleid en het aansturen van het pedagogisch team.
 • Pedagogisch coordinator: Dit is een medewerker die verantwoordelijk is voor de pedagogische leiding van een groter gebied, zoals bijvoorbeeld een regio of een landelijk werkgebied. De pedagogisch coordinator is verantwoordelijk voor het opstellen van het pedagogisch beleid en het aansturen van de pedagogisch begeleiders en andere pedagogisch medewerkers.
 • Team- of locatieleider: Dit is een medewerker die verantwoordelijk is voor de algemene leiding van een kinderopvanglocatie of een team. Je houdt je bezig met roosters, het budget, het team en andere zaken die van belang zijn voor de organisatie.