Hoe leer je medewerkers het werkgeluk te vergroten?

werkgeluk vergroten - werkgeluk

Hoe leer je medewerkers het werkgeluk te vergroten?

Werkgeluk, het zit hem al in de naam. Je hebt plezier in je werk. Dit heeft ook positieve gevolgen voor een organisatie. Met medewerkers die veel werkgeluk ervaren zul je daar als organisatie ook veel voordelen van meekrijgen. Het is dan ook zeer belangrijk om hier aandacht aan te besteden.

Wat is werkgeluk?

Medewerkers voelen zich nuttig op het werk en hebben er ook nog eens lol in. Bij het ervaren van werkgeluk halen medewerkers écht voldoening en positiviteit uit het werk dat ze doen. Deze positieve emoties en gevoelens die de werknemers door het werk krijgen, brengen de minder leuke en stressvolle momenten van bijvoorbeeld werkstress in balans. Het vergroten van het werkgeluk is dan ook erg belangrijk. Wanneer werknemers met meer plezier naar werk gaan komt dit ook zeker ten goede voor de gehele organisatie. 

Waarom is werkgeluk dan zo belangrijk?

Medewerkers die goed in hun vel zitten op het werk, zijn gemotiveerder en presteren hierdoor nou eenmaal beter. Ze zijn dan een stuk productiever. Ook kan het verhogen van het werkgeluk invloed hebben op de flexibiliteit van een medewerker. Wanneer medewerkers met plezier naar het werk gaan, gaat ook het verzuim een stuk naar beneden. Organisaties met betrokken medewerkers doen het dan ook een stuk beter.

Zo kun je het werkgeluk van medewerkers vergroten

Niks is belangrijker dan een goede werksfeer. Medewerkers moeten zich veilig en fijn voelen binnen het bedrijf, vooral als de medewerker vaak op de werkvloer te vinden is. Ook is het belangrijk dat er een goede band is met de collega’s onderling. Om hiervoor te zorgen, is het belangrijk om niet alleen samen te werken maar ook om leuke dingen te doen. Dit kan door middel van een teamuitje, maar dit kan ook door gewoon gezellig samen te lunchen of een spel te doen. Door een goede band te creëren met de collega’s kan je het werkgeluk vergroten.

Daarnaast is het belangrijk dat je weet hoe je medewerkers zich voelen. Bespreek dit samen met hen en geef ze het gevoel dat ze er toe doen en dat ze mee mogen beslissen. De website everybodyfrank.com kan je hierbij helpen. Op deze manier kan je gemakkelijk reflecteren op de situatie op de werkvloer. Everybody Frank verzamelt informatie van zowel de werkgever als werknemers. Zodra je deze data naast elkaar zet, kan je gemakkelijk zien of je medewerkers tevreden zijn. Zo niet? Dan zie je precies waar ze tegenaan lopen, en op deze manier kan je dit veranderen. Bespreek de data in je team en bedenk samen een oplossing.