Een dakkapel plaatsen: waar moet je aan denken?

dakkapel plaatsen alt - dakkapel plaatsen

Een dakkapel plaatsen: waar moet je aan denken?

Overweeg je een dakkapel te (laten) plaatsen? Dan helpen we je graag verder met wat praktische zaken die je mee kunt nemen in je keuze.

Er zijn verschillende soorten dakkapellen. Zo heb je de keuze uit een houten, kunststof of metalen dakkapel. Wat voor soort dakkapel je kiest, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de stijl van jouw huis en jouw budget. Wil je bijvoorbeeld een landelijke of moderne stijl? Of ga je liever voor een klassieke uitvoering? Het is belangrijk om hier goed over na te denken, want een dakkapel is vaak zichtbaar vanaf de straat. Een andere factor waar je aan moet denken, is het materiaal. Kunststof dakkapellen zijn onderhoudsvriendelijk en makkelijk in gebruik. Metalen dakkapellen zijn duurzaam en hebben een lange levensduur. Houten dakkapellen geven jouw huis een natuurlijke uitstraling. Kies vervolgens het formaat van de dakkapel. Een standaard maat is 2 meter breed en 1 meter diep. Tot slot moet je ook rekening houden met het budget dat je beschikbaar hebt. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type en formaat van de dakkapel.

Hoelang duurt het om een dakkapel te laten plaatsen?

Een dakkapel plaatsen is een grote klus en kan veel tijd kosten. Afhankelijk van het type dakkapel dat je hebt gekozen, de omstandigheden van je dak en hoeveel werk er moet worden uitgevoerd, kan het plaatsen van een dakkapel variëren van enkele dagen tot enkele weken. Het plaatsen van een prefab dakkapel, zoals een kunststof of houten dakkapel, kan gewoonlijk worden gedaan in één of twee dagen. Het proces begint met het verwijderen van het bestaande dakbedekkingsmateriaal, waarna de dakkapel kan worden gemonteerd. De kapel moet dan aan de dakconstructie worden bevestigd en alle dakbedekkingsmateriaal moet worden vervangen. Als je een ervaren aannemer inhuurt, kan deze het proces in één dag afronden.

Het plaatsen van een traditionele dakkapel, zoals een metselwerk of zinken dakkapel, kan meer tijd in beslag nemen. De aannemer zal eerst een stelling moeten bouwen waarop hij kan werken. Dan zal het dakbedekkingsmateriaal worden verwijderd, waarna de dakkapel kan worden gebouwd. Deze klus kan enkele dagen tot een paar weken duren, afhankelijk van de complexiteit van de klus en hoeveel werk er moet worden gedaan. Ook hier geldt dat als je er zeker van wilt zijn dat je dakkapel correct wordt geplaatst, het belangrijk is om een gekwalificeerde en ervaren aannemer in te huren. Deze kan je helpen om het proces te versnellen en ervoor te zorgen dat de klus goed wordt gedaan.

Waarom een dakkapel plaatsen?

Een dakkapel plaatsen is een goede manier om meer ruimte te creëren in uw woning. Het is een relatief eenvoudige manier om de kamerruimte van een bestaande kamer te vergroten en jouw woning meer inhoudelijk te maken. Door een dakkapel te plaatsen, kan je meer licht en lucht in een kamer brengen, waardoor deze veel aangenamer en gezelliger wordt. Bijgevolg zal dit ook leiden tot een waardevermeerdering van jouw huis.

Heb je een vergunning nodig bij het plaatsen van dakkapellen?

In de meeste gevallen heb je een vergunning nodig van je gemeente als je een dakkapel wilt installeren. Deze vergunning is vaak nodig omdat een dakkapel ingrijpende veranderingen aan je woning aanbrengt. Je gemeente heeft regels over wat er mag worden gedaan en wat niet. Als je aan de voorschriften voldoet, kun je de vergunningaanvraag indienen. Helaas kan het enkele weken duren voordat dit wordt goedgekeurd. Als je geen vergunning aanvraagt, maar toch een dakkapel installeert, kun je een boete krijgen. Vergeet dus zeker niet bij je gemeente te horen vooraleer je een dakkapel installeert.

Een dakkapel zonder vergunning plaatsen is wel mogelijk, maar in dat geval moet de dakkapel voldoen aan de volgende maximale afmetingen:

  • Niet hoger dan 1,75m
  • Niet breder dan 4,50m
  • Minimaal 0,50m verwijderd van de erfgrens
  • Minimaal 0.50m verwijderd van de nok van het dak