Zelf leren om je tuin te verbouwen, of laten doen?

zelf leren tuin verbouwen - zelf tuin verbouwen

Zelf leren om je tuin te verbouwen, of laten doen?

Is je tuin een grote rimboe geworden, komt het onkruid overal tussendoor en staat de schutting er vervallen bij? Met andere woorden: is het tijd om de tuin op de schop te nemen? Je kunt deze klus uit handen geven aan een hovenier, maar je kunt ook zelf het een en ander doen. Wat je precies zelf kunt doen om geld te besparen en wat je beter aan een professionele hovenier kunt uitbesteden, lees je hieronder.

1. Laten doen: een overkapping laten plaatsen

Een overkapping is een ware toevoeging aan de tuin. Het is eigenlijk een soort tweede woonkamer, maar dan in de tuin. Je kunt op deze plek heerlijk vertoeven in de zomer, maar ook schuilen voor de regen in de winter en er knusjes bijzitten in de winter. Al met al kun je op ieder gewenst moment gebruik maken van de overkapping. Kleed ‘m knus aan, zodat je een gezellig plekje creëert. Maar een overkapping laten plaatsen kun je beter uitbesteden aan een erkend hovenier. Zo’n hovenier doet dit regelmatig en zo weet je zeker dat de overkapping volgens een veilige manier wordt gebouwd.

2. Laten doen: een schutting laten plaatsen

Wanneer je de hele tuin gaat veranderen, is het ook belangrijk om na te denken over de schutting. Als de schutting er vervallen bij staat terwijl de rest van de tuin spic en span is, zal de aandacht juist gevestigd worden naar de schutting. En dat wil je niet. Een houten schutting laten plaatsen is daarom niet eens zo’n slecht idee. Maar ook dit kun je beter aan een hovenier overlaten: een hovenier kan een schutting binnen een mum van tijd zetten. Wanneer je zelf wil leren om een schutting te plaatsen, is het belangrijk dat je waterpas te werk gaat en dat je altijd begint bij de muurkant.

3. Zelf doen: de tuin leeghalen

Maar voordat je de bovenstaande veranderingen kunt doorvoeren, moet de tuin eerst worden leeggehaald. Denk daarbij aan het weghalen van de tegels, het weghalen van de planten en de schutting er uithalen. Dat is een klus die je prima zelf kunt doen. Op deze manier bespaar je ook nog eens geld, en wellicht kun je ook nog het een en ander recyclen.

3. Zelf doen: inplanten en onderhouden

De overkapping en de schutting staan. Het begin is er! Wellicht heeft de hovenier ook een stuk bestraat, een gazon aangelegd of een border gemaakt. Een klus die je zelf kunt doen, is jouw tuin verrijken met een aantal mooie zomerbloeiers, bodembedekkers en vaste planten. Ook het onderhouden van de tuin is een klus die je prima op jezelf kunt nemen.