Kinderen bijleren over duurzaamheid: 4 tips hoe je dat kunt oppakken

kinderen duurzaamheid bijleren - kinderen

Kinderen leren over duurzaamheid: 4 tips hoe je dat kunt oppakken

We weten allemaal dat we zo zuinig mogelijk moeten omgaan met onze aardbol, voor de generaties die nog gaan komen. De jeugd is namelijk onze toekomst, die de verandering van de aardbol júist gaan merken. Het is daarom ook ontzettend belangrijk om kinderen duurzaam op te voeden en de kinderen zo veel mogelijk te vertellen over duurzaamheid. Hoe je dat precies kunt aanpakken, lees je hieronder in de tips.

Tip 1: Praat met je kinderen over duurzaamheid

Ook al is duurzaamheid een ingewikkeld onderwerp, het is wel belangrijk om het zo nu en dan aan te kaarten. Praat samen met je kind over waarom we ons afval moeten scheiden, waarom we vaker de fiets moeten pakken en waarom we de lichten niet moeten vergeten uit te zetten. Vertel aan jouw kind wat de gevolgen ervan zijn als we dit negeren. Je kunt ook wat voorbeelden van natuurinclusief bouwen noemen, bijvoorbeeld waarom groene tuinen zo belangrijk zijn en dat de gaten in de gevel eigenlijk broedplaatsen zijn voor vogels. Meer over natuurinclusief bouwen kun je vinden op Unitura. Het zijn misschien niet de leukste gesprekken die je aangaat met jouw kind, maar het is wel belangrijk om dit te doen. Laat overigens ook de lugubere feiten achterwege – dat bijvoorbeeld een stuk vlees ooit een levende koe was.

Tip 2: Doe samen boodschappen

Over het stukje vlees gesproken: wellicht kan het een leergierige en leuke activiteit zijn om eens samen de boodschappen te doen. Vertel waarom het belangrijk is om eens een keer een stukje vlees te laten staan en waarom er in plaats daarvan wordt gekozen voor groenten.

Tip 3: Breng zo veel mogelijk tijd buiten door

Buiten zijn is gezond én leuk. Neem jouw kind daarom zo vaak mogelijk mee naar buiten. Volg bijvoorbeeld een leuke wandelroute in het bos, ga naar het strand of ga naar een klimpark. Door veel met jouw kind buiten te zijn leer je jouw kind aan dat het leuk is om buiten te zijn, en leert jouw kind vanzelf meer over onze aardbol.

Tip 4: Begin samen een moestuintje

Een ander leuk initiatief om meer buiten te zijn en om jouw kind meer te leren over de natuur, is door samen een moestuintje te beginnen. Het is leuk om groenten en fruit te zien groeien van zaadje tot echte plant en het is nog eens gezond ook. Ook leren kinderen op deze manier waar groente en fruit vandaan komt.