Spelenderwijs leren voor kinderen: 3 leuke tips!

spelende wijs kindertablet -

Spelenderwijs leren voor kinderen: 3 leuke tips!

Het is bewezen dat kinderen die spelenderwijs leren, meer opsteken dan kinderen die op een traditionele manier leren. Zo blijven kinderen langer gemotiveerd en leren ze onbewust erg veel bij. Dit kan op allerlei vlakken: van nieuwe talen tot rekensommen en van het verbeteren van analytisch vermogen door puzzels tot het omgaan met tijdsdruk. Om kinderen spelenderwijs te laten leren heb je tegenwoordig allerlei apps, al zijn er veel meer mogelijkheden! In dit artikel bespreken we daarom 3 leuke manieren waardoor jouw kind meer kennis kan vergaren door spelletjes.

1.  Applicaties op mobiel of tablet

Je kan op iedere tablet met bijvoorbeeld het Android of iOS besturingssysteem vele speleltjes downloaden die geschikt zijn voor kinderen. Een voorbeeld van een leuke app is Dr. Panda, deze is op allebei de eerder genoemde platformen verkrijgbaar. Deze applicatie is in verschillende versies uitgebracht. Kinderen leren spelenderwijs klokkijken, rekensommen maken en puzzelen. Het niveau van het spel neemt ieder level iets toe, waardoor je kind constant geprikkeld wordt om door te blijven leren.

Wil je liever een applicatie die gespecialiseerd is in het spelenderwijs leren? Dan kan je overwegen om Squla aan te schaffen. Dit bedrijf is constant bezig met het verbeteren van de applicatie en specificeert oefeningen/spelletjes op bepaalde leeftijden. Veel scholen maken er inmiddels ook gebruik van en voor een klein bedrag per maand heeft je kind toegang tot enorm veel lesmateriaal.

Tip: Zorg ervoor dat je een mobiel of tablet instelt met bepaalde schermtijd. Dit kan op de meeste tablets en anders kun je ook overwegen om een kindertablet aan te schaffen. Deze zijn vaak uitgerust met speciale modus voor ouders waardoor je meer controle hebt op het gebruikt.

Zorg ervoor dat je kind leuke educatieve spellen speelt. Er zijn veel educatieve spellen beschikbaar die kinderen helpen bij het leren van belangrijke vaardigheden. Kies spellen die geschikt zijn voor de leeftijd van je kind en die interesse wekken.

2. Televisie of YouTube: educatieve programma’s

Laat je kind regelmatig tv-programma’s kijken die educatief zijn. Er zijn met name op de NPO veel educatieve tv-programma’s waar je veel van kunt leren. Denk aan Het Klokhuis, waar je kind van alles leert over maatschappelijke trends of hoe producten gemaakt worden. Ook Willem Wever is een educatief programma waarin iedere aflevering nieuwe vragen van kinderen worden besproken. Denk aan interessante onderwerpen als: ‘Waarom is de lucht blauw?’ En ‘Hoe wordt kaas gemaakt?’.

Naast televisie staat YouTube ook vol met interessante kanalen die kinderen van alles kunnen leren. Zet hiervoor de beperkte modus aan op Youtube zodat je kind uitsluitend kijk suggesties krijgt die voor kinderen geschikt zijn.

3. Bord- & kaartspellen

Kinderen vinden het vaak erg leuk om met elkaar te spelen. Het is bovendien erg goed voor een kind om te socialiseren, zo leren ze met anderen omgaan en tevens om te delen. Een leuke manier om kinderen spelenderwijs te laten leren zijn dan ook de bord- & kaartspellen. De markt is de afgelopen jaren heel snel uitgebreid, jaarlijks komen er tientallen nieuwe spellen bij.

Een voorbeeld van een vermakelijk spelletje is het klassieke geheugenspel Memory, waarin kinderen paren moeten zoeken van verschillende plaatjes. Het spel is geschikt voor kinderen van alle leeftijden en erg goed voor het concentratievermogen en geheugen van het kind. Je zal als volwassene die eventueel meedoet al snel merken dat kinderen vaak veel scherper zijn en het spel van je weten te winnen.

Een andere klassieker is Dokter Bibber, in dit spel spelen kinderen ineens dokter waarbij ze spelenderwijs operaties moeten nabootsen. Kijk echter wel uit, als je niet precies bent dan gaat het lichaam trillen! Door dit spelletje leert het kind meer van het menselijk lichaam en waar de organen bijvoorbeeld te vinden zijn.