Autisme en werk? Waarom ze juist zo goed samen gaan

autisme werk - autisme

Autisme en werk? Waarom ze juist zo goed samen gaan

Hoewel ongeveer één op de 100 personen in Nederland autisme heeft, heeft zeker niet iedereen met autisme momenteel een baan. Het is belangrijk om te begrijpen dat mensen met autisme creativiteit, vaardigheden en goede ideeën hebben die ze kunnen inbrengen op de werkvloer. Je moet ze geen banen geven uit medelijden of om bepaalde doelen te halen, maar om ze een baan te bieden omdat ze daadwerkelijk iets waardevols te bieden hebben aan het bedrijf, gebaseerd op hun vaardigheden en vermogen om goed werk te leveren. Autisme en werk kunnen dus erg goed samengaan. Laten we eens kijken waarom.

Hoge concentratie

Natuurlijk kunnen mensen met autisme zich heel sterk concentreren. De sterke focus van autistische mensen kan een voordeel zijn waardoor ze zich goed kunnen concentreren op hun taken. Sommige kunnen bijvoorbeeld stapels met documenten sporten zonder te stoppen, pauze te nemen of te klagen. Dit is natuurlijk een simpel voorbeeld, maar mensen met autisme werken vaak erg hard en snel. Het herhaaldelijk doen van dezelfde taak kan rustgevend zijn, en dan gaan ze erdoorheen zonder problemen.

Toewijding

Sommige mensen werken heel hard, zelfs als niemand ze ziet. Het valt collega’s vaak op dat mensen met autisme vaak hard aan het werk zijn. Zelfs als ze niet weten dat iemand ze in de gaten houdt, blijven ze bezig zonder echt stil te staan om even pauze te nemen. Ze hebben over het algemeen flinke toewijding aan hun werk en doen altijd wat van ze verwacht wordt. Dit klinkt dus als een voorbeeldige werknemer.

Creativiteit

Mensen met autisme zijn over het algemeen erg creatief. Hun manier van denken is anders, en ze kunnen een zeer levendige verbeelding hebben. Leidinggevenden zouden hier rekening mee moeten houden als ze verfrissende en nieuwe ideeën willen hebben om bepaalde vraagstukken of problemen aan te pakken. Geef autistische medewerkers maar eens de ruimte om hun ideeën te delen. Deze ideeën kunnen zomaar leiden tot innovatieve nieuwe concepten.

Hoge productiviteit

De sterke interesses van autistische werknemers kunnen leiden tot meer productiviteit. Omdat ze vaak heel gepassioneerd zijn over specifieke onderwerpen, doen ze het het beste in banen die aansluiten bij die interesses. Als een werknemer een baan heeft die perfect past bij zijn passie, is dat goed voor zowel de werknemer als de werkgever. De werknemer zal met plezier werken omdat hij zich bezighoudt met iets waar hij veel van weet en hij zal heel gefocust en productief zijn. Dit is een situatie waarin iedereen wint.