Een nieuwe hobby zoeken, hoe pak je dat aan?

pexels andrea piacquadio 3811830 - hobby

Naast dagbesteding in de vorm van werk of studie, is gerichte vrijetijdsbesteding misschien wel net zo belangrijk. Als je zoekt naar autisme begeleiding Nijmegen, zie je bijvoorbeeld dat jongeren die hulp nodig hebben bij hun autismeproblematiek, niet alleen geholpen worden met hun financiën, dagstructuur en educatie, maar dat ook vrijetijdsbesteding een belangrijk onderdeel is. Of je het nu vanwege autisme of om een andere reden moeilijk vindt om je vrije tijd op een leuke manier in te vullen, kan het helpen om op zoek te gaan naar een (offline) hobby die bij je past. Lees hier hoe je het aanpakt en waarom het zo belangrijk is.

Het belang van een hobby

Als je de neiging hebt om het grootste deel van je vrije tijd achter een scherm door te brengen, kan het niet alleen leuk maar ook nuttig zijn om een offline hobby te zoeken. Zeker activiteiten waarbij je minder gerichte concentratie nodig hebt en ritmische bewegingen maakt, zorgen ervoor dat je ongericht kunt denken. Handwerken, koken, dansen, paardrijden zijn voorbeelden van activiteiten waarbij je brein even vrijuit kan dwalen. Op dat moment geef je ruimte aan gedachten, ideeën en gevoelens die normaal gesproken door het gerichte denken en verwerken van prikkels worden verdrongen.

Je behoeften ontdekken

Misschien heb je al een duidelijke interesse die je richting een nieuwe hobby wijst. Maar vind je het nog moeilijk om iets concreets te bedenken? Begin dan bijvoorbeeld met bepalen of je behoefte hebt aan sociale contacten of juist iets alleen wilt gaan ondernemen. Wil je een specifieke nieuwe vaardigheid aanleren, of wil je vaker creatief bezig zijn? Door jezelf niet alleen af te vragen wat jouw concrete interesses zijn, zoals voetbal, koken of gitaarspelen, maar ook te bedenken welke behoefte je met je hobby wilt vervullen, kun je makkelijker tot een keuze komen voor een hobby die bij jou past.

Op zoek naar nieuwe vaardigheden

Een hobby is het leukst als je hiermee je dagelijkse activiteiten doorbreekt en andere vaardigheden aanspreekt dan de vaardigheden die je bijvoorbeeld voor je werk of studie al veel gebruikt. Door tijd te investeren in het aanleren van hele nieuwe vaardigheden, vergroot je je vertrouwen in je probleemoplossende vermogen. Dit is dus zeker iets om mee te nemen bij het kiezen van een nieuwe hobby. Als je voor je werk dagelijks met veel mensen in gesprek bent, kan het dus nuttig zijn om een hobby te zoeken waarbij je juist even niet praat, zoals in je eentje gaan fotograferen. En als je studeert en veel met je neus in de boeken zit, kan een hobby zoals improvisatietheater een leuke manier zijn om ondervertegenwoordigde vaardigheden aan te spreken. Weet jij al wat je nieuwe hobby wordt?

Over Plushome

274498703 4916882311722913 8351662615683167020 n.jpg?stp=dst jpg p480x480& nc cat=101&ccb=1 7& nc sid=5f2048& nc ohc=04 OrgwyJtEAX wTnsY& nc ht=scontent ams4 1 - hobby

Plushome biedt ambulante begeleiding in Nijmegen aan kinderen, tieners en (jong)volwassenen die te maken hebben met autisme, of ook wel autisme begeleiding.  Bij Plushome zijn we ons ervan bewust dat iedere persoon uniek is en een individuele benadering vereist. Ze zijn toegewijd aan het leveren van op maat gemaakte autismebegeleiding in Nijmegen, gericht op het creëren van een veilige en ondersteunende thuisomgeving.