Hoe leer je om beter te kunnen ontspannen?

leren ontspannen - ontspannen

Hoe leer je om beter te kunnen ontspannen?

Het lichaam laten ontspannen is belangrijker dan je denkt. De hele dag en nacht druk zijn is niet goed voor jouw lichaam, zowel fysiek als mentaal. Toch kan het voor sommige mensen erg lastig zijn om überhaupt te kunnen ontspannen. Heb jij hier ook last van? Dan is het hoogtijd voor verandering. Wellicht kunnen de onderstaande tips jou helpen, om jouw lichaam eens even lekker te laten kalmeren. Lees je mee?

Tip 1: Zet een kopje thee

Maak eens een momentje voor jezelf vrij, bijvoorbeeld op de vrijdag- of zaterdagavond. Een moment voor jezelf zonder iets of iemand om je heen kan al een moment van ontspanning zijn. Je hoeft met niemand rekening te houden en je wordt niet geprikkeld door de digitale apparaten. Dat klinkt toch als muziek in de oren?

Leg daarom ook zeker de telefoon weg en doe de televisie uit. Zet eens een kopje thee voor jezelf met een smaakje naar eigen wens. Je kunt overigens ook eens een kopje thee van paddo’s zetten om het ontspannen gevoel goed te kunnen ervaren. In dat laatste geval kun je overigens beter wél in de buurt zijn van andere mensen, mocht er iets misgaan. Je kunt heel eenvoudig paddo’s bestellen en daar een kopje thee van zetten. Ook kun je zelf paddo’s kweken.

Tip 2: Doe ademhalingsoefeningen

Het klinkt misschien een beetje suf, maar door middel van ademhalingsoefeningen kun je je een stuk beter ontspannen in een korte tijd. Want wellicht adem je wel op een verkeerde manier zonder dat je het doorhebt. Probeer bijvoorbeeld eens de volgende oefening: adem voor vier seconden lang in, houd de adem voor zeven seconden vast en blaas de adem gedurende acht seconden weer uit. Dit is een simpele maar effectieve manier om het stresslevel weer op peil te krijgen. Bovendien bestaan er nog talloze andere ademhalingsoefeningen die je eens kunt proberen.

Tip 3: Kom in beweging

Het is belangrijk om in beweging te komen. Maak bijvoorbeeld eens een boswandeling, woon een yogasessie bij of ga naar de sportschool. Door meer te gaan bewegen gaat jouw lichaam automatisch meer ontspannen. Je wordt namelijk minder gestrest wanneer je aan het sporten bent en dat zal ervoor zorgen dat je meer gaat ontspannen. Ook na de sportsessie kan het je een ontspannen gevoel geven. En natuurlijk is sporten ook fysiek heel goed voor je. Redenen genoeg dus om eens in beweging te komen en vanzelf de vele voordelen te kunnen ervaren.

Tip 4: Doe een stapje terug

Ben jij voor jouw gevoel 24 uur per dag, 7 dagen per week druk? Ben je altijd maar aan het rennen van hot naar her en zorgt dat continu voor een gespannen gevoel? Dan is het belangrijk om eens een stapje terug te doen. Laat dingen iets meer los: de wekelijkse schoonmaakronde van het huis kan heus wel even wachten, net als die ene afspraak met jouw personal trainer. Je lichaam vraagt namelijk om meer rust, en daar moet je naar proberen te luisteren. Hoe moeilijk dat ook is. Wanneer je dit eenmaal probeert zul je merken dat dit een minder zwaar gevoel op de schouders geeft.

Tip 5: Doe een activiteit waar je blij van wordt

Heb je een activiteit die je in je vrije tijd kan doen, waar je vrolijk van wordt? Of heb je geen idee? Misschien kun je dan eens een nieuwe hobby ontdekken. Ga bijvoorbeeld fotograferen, leer een muziekinstrument te bespelen of misschien ontdek je wel een leuke sport. Een hobby kan jouw gedachten verzetten, omdat je je volledig kunt focussen op de activiteit. Bovendien krijg je van een hobby vaak energie in plaats van dat het je alleen maar energie kost.