Deze 4 dingen kun je leren van kunst

kunst kun je leren - kunst

Deze 4 dingen kun je leren van kunst

Een kunstwerk in huis staat fleurig en mooi. Maar naast dat een kunstwerk zo zijn charmes heeft, kun je er ook nog eens een aantal dingen van leren. Wat je er precies van kunt leren zetten we hieronder voor je op een rij. Dat zijn redenen genoeg om eens een mooi kunstwerk in huis te halen.

1. Je leert creatief te denken

Herken je dat gevoel dat je uren naar een kunstwerk kunt staren? Iedere keer zie je er weer andere details en iedere keer word je weer meegezogen in een ander verhaal van het werk. En dat is het mooie van kunst, want het prikkelt jouw creativiteit. Hiermee leer je om creatiever te kunnen denken en dat kan weer zijn vruchten afwerpen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld op het werk. Bezoek eens een kunstuitleen en ontdek welke kunstwerken jou aanspreken. 

2. Je leert hoe je stress kunt verminderen

Wist je dat een kunstwerk jouw stressniveau kan laten dalen? Hiervoor hoef je alleen maar naar een kunstwerk te kijken. Wanneer je namelijk naar een kunstwerk kijkt kun je lekker dagdromen en dat zorgt ervoor dat je meer kunt ontspannen. En dat is dan weer goed voor ons stresslevel. Dat is al een goede reden om kunst aan te schaffen. Bovendien kun je ook kunst huren: een laagdrempelige manier om alsnog een kunstwerk in huis te kunnen hebben hangen. Je betaalt namelijk maar een klein bedrag per maand.

3. Je ontdekt jouw emoties

Daarnaast kun je ook aan de hand van kunst jouw emoties ontdekken. Kunst laat namelijk bepaalde emoties omhoogkomen. Wanneer je een schilderij mooi vindt, kun je daar vrolijk van worden. Maar je kunt van een schilderij ook emotioneel worden of kwaad. Dankzij kunstwerken ontdek je misschien wel emoties die je in eerste instantie nog niet van jezelf kende. Kijk daarom eens goed naar een kunstwerk en leer jezelf nóg beter kennen.

4. Je leert om te discussiëren

Als laatst kun je ook leren om te discussiëren door middel van kunst. Als jij bijvoorbeeld een kunstwerk mooi vindt, betekent het niet dat jouw vriend of vriendin ook het kunstwerk mooi vindt. Misschien vindt diegene het juist wel afschuwelijk. Ook kunnen de verhalen onder elkaar verschillen. Dit zijn leuke punten om over te discussiëren: waarom zie jij er dit in, terwijl de ander er iets heel anders in ziet? Bovendien kun je zo ook goed leren luisteren naar de ander.