Waarom je meer leert van de wekker dan je denkt

leren van een wekker - wekker

Waarom je meer leert van de wekker dan je denkt

Het bed inkruipen is een van de fijnste momenten die er bestaan. Het bed weer uitgaan is dan weer het tegenovergestelde: vaak zien we hier als een berg tegenop en willen we het liefst zo lang mogelijk snoozen. Een wekker is dus wel van degelijk belang. Waarom een wekker zo belangrijk is en waarom we er eigenlijk veel van (kunnen) leren, zetten we hieronder op een rij.

Een slaaptrainer om de tijd te beseffen

We kunnen veel van onze wekker leren. Het begint namelijk al van kleins af aan. Denk maar eens aan een speciale wekker voor peuters, ook wel de slaaptrainer genoemd: dit is een soort nachtlampje dat laat zien dat een kind nog in bed mag blijven liggen, of als het tijd is om op te staan. Het lampje gaat in een bepaalde kleur branden om de bovenstaande situaties aan te duiden.

Een peuter heeft namelijk nog geen tijdsbesef. Aan de hand van een slaaptrainer kan dat tijdsbesef wel steeds meer aangewakkerd worden. Bovendien kun je aan de hand van een slaaptrainer ook het kind leren om iedere keer wat later op te kunnen staan: ideaal als het kind nog weleens op veel te vroege tijden het bed wil verlaten.

Een kinderwekker om de tijd te lezen

Een slaaptrainer heeft over het algemeen geen cijfers of wijzers, maar heeft bepaalde lichtjes, kleuren en figuurtjes die laten zien dat het tijd is om wakker te worden. Er komt een tijd aan dat het kind hier echter te groot voor wordt. Het is dan tijd om eens een échte wekker aan te schaffen: een zogenoemde kinderwekker. Hier staan wel cijfers of wijzers op, maar hebben vaak een leuker design en een leuker geluidje dan de ‘gewone’ wekker.

Het grote voordeel hiervan is, is dat het kind op deze manier kan leren om de tijd te lezen. Bovendien heeft een kinderwekker vaak vriendelijke geluidjes – in tegenstelling tot het gezoem van een ‘standaard’ wekker – waarbij er gebruik kan worden gemaakt van zijn of haar favoriete cartoon of superheld. Hierdoor kan het kind op een leuke manier wakker worden gemaakt, waardoor het opstaan en uit bed gaan ook vanzelf leuker zal worden. Er bestaan zelfs kinderwekkers met een projectie: de wekker projecteert een leuke afbeelding of een mooi effect op het plafond. Dat is nog eens leuk wakker worden!

Tips om beter uit bed te kunnen komen

Het moge dus duidelijk zijn dat we wel degelijk iets hebben geleerd van onze wekker, en dat de jongere generatie dat nog kan ontdekken. We leren dankzij een wekker goed op te staan, hoe we de tijd kunnen lezen én wat het dag- en nachtritme eigenlijk precies inhoudt. Toch kan het voor veel van ons nog steeds een lastige situatie zijn om snel – zonder te snoozen – uit bed te kunnen komen. We willen het liefst nog heerlijk onder het fijne dekbed kruipen, maar je wil natuurlijk niet te laat komen op school of op het werk. Hieronder staan een aantal tips van Slaaponline.nl die je kunnen helpen om beter uit bed te komen.

Tip 1. Gebruik eens een wake-up light

Een wake-up light wekt je niet met geluid, maar met licht. Een wake-up light zal langzaamaan steeds ietsje feller worden, om het natuurlijke daglicht na te bootsen. Hierdoor wordt jouw dagritme ook op een natuurlijke wijze geactiveerd en dat heeft een boel voordelen. Je voelt je minder moe en je bent beter gestemd.

Tip 2. Probeer niet te snoozen

Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer niet te snoozen. Snoozen zal je niet meer doen uitrusten, aangezien je niet meer in de diepe slaap terechtkomt. Hierdoor zul je alleen maar meer moe worden. Spring dus meteen je nest uit wanneer de wekker afgaat.