Online leren mediteren? Het is mogelijk!

online leren mediteren - online leren mediteren

Online leren mediteren? Het is mogelijk!

Mediteren wordt steeds populairder. Maar wat is mediteren? En hoe leer je goed mediteren? Meditatie leren kan op veel manieren en ook gewoon online! Je hoeft er dus niet eens het huis voor uit. We leggen je graag uit wat mediteren nu precies inhoudt en wat de online mogelijkheden hierin zijn.

Inhoudsopgave: Online leren mediteren? Het is mogelijk!

Wat is mediteren?

Mediteren is een spirituele oefening, maar ook als je niet spiritueel ingesteld bent kan mediteren heel fijn zijn. Mediteren kan je omschrijven als geestelijk tot rust komen, door je geest gericht af te stemmen op iets. Hierdoor kan je een rust gaan waarnemen die je normaal niet ervaart. Mediteren is vooral gelinkt aan religies en overige spirituele stromingen. Je zou mediteren kunnen opsplitsen in 3 vormen:

  • Contemplatie
  • Vipassana meditatie
  • Concentratie meditatie

Bij contemplatie wordt er veelal nagedacht over een bepaalde tekst of gebeurtenis, waardoor deze meer inhoud krijgt en meer echt van binnenuit wordt opgenomen. Dit zie je vooral bij religies.

Bij concentratie meditatie richt je de aandacht juist op een voorwerp (een vuur), een bepaald onderwerp (zoals God), of in ieder geval 1 punt. Ook de ademhaling is een hele bekende manier van concentratie meditatie. Dit wordt gedaan omdat de aandacht dan minder wordt opgeslokt door impulsen om je heen.

En wat is vipassana meditatie? Bij vipassana meditatie zal de aandacht juist niet op 1 punt gericht zijn, maar train je je geest om alles wat zich voltrekt in je lichaam en geest waar te nemen. Het doel is om inzicht te krijgen in hoe de dingen nu werkelijk in elkaar zitten.

Hoe mediteren?

Mediteren hoeft niet ingewikkeld te zijn. Leg de lat niet direct hoog, maar begrijp dat je ook dit gewoon moet leren. Leg de lat ook niet te hoog wat betreft de tijd die je eraan besteden wilt. Je kunt beter vaak kort mediteren dan 1 keer lang en dan weer heel lang niet. Als de stap om te gaan mediteren te groot wordt als je het langer wilt doen, dan ben je dus eigenlijk niet op de juiste manier bezig. Stapsgewijs zou je het zo aan kunnen pakken:

  • Plan tijd in zodat je het ook echt gaat doen
  • Zorg voor een rustige plek waar je niet gestoord zal worden
  • Neem een houding aan waar je je comfortabel bij voelt. In lotushouding is misschien de normale houding, maar als jij daardoor pijn hebt of last krijgt van kramp of slapende lichaamsdelen, dan kan je beter een andere houding kiezen
  • Richt je aandacht op 1 punt. De meest bekende is de meditatie die zich richt op de ademhaling
  • Maak je zelf niet boos als je aandacht verslapt en overal en nergens heen dwarrelen. Ga rustig met je aandacht weer terug naar je ademhaling
  • Bedenk dat oefening kunst baart. Lukt het niet meteen? Geen paniek. Gewoon rustig blijven en opnieuw beginnen. En als de tijd om is, dan ga je morgen gewoon weer verder…
  • Het kan fijn zijn om begeleid te worden bij het mediteren. Een geleide meditatie aanzetten (via je online cursus, bijvoorbeeld, of via YouTube of Spotify) of mooie meditatiemuziek kan je helpen om vol te houden omdat je aandacht makkelijker gericht blijft op dat wat gehoord wordt.

Online meditatie cursussen

Mediteren kan je leren; en dat kan iedereen. Je kunt hiervoor op les gaan maar er zijn tegenwoordig ook heel veel online mogelijkheden. Via een app kan je mediteren leren of boek een online cursus om mediteren te leren. De voordelen hierbij zijn uiteraard dat je het kan doen op ieder geschikt ogenblik. Daarnaast kan je het misschien veel prettiger vinden om alleen te zijn en niet omringd door anderen.

Een online meditatiecursus zal je stap voor stap meenemen in meditatieland zodat je op een prettige manier in je eigen vertrouwde omgeving kan leren mediteren. Bekijk deze website met diverse online meditatie cursussen.

Meer informatie over mediteren

[infonu keyword=’mediteren’ output=3]