Hoe ben je meer in het nu?

in het nu zen -

Meer in het nu zijn kan een uitdaging zijn, maar er zijn gelukkig een heleboel manieren om meer aanwezigheid in het nu te ervaren. Dat is goed nieuws, want meer in het moment zijn, draagt enorm bij aan je geluksgevoel.

Algemene tips om meer in het nu te zijn:

We beginnen met de algemene tips:

  • Probeer mindfulness-meditatie of ademhalingsoefeningen. Deze helpen je je aandacht te richten op het huidige moment.
  • Concentreer je op je zintuigen. Wat zie, hoor, ruik, proef en voel je op dit moment? Dit helpt je om je bewust te worden van je omgeving.
  • Neem korte pauzes gedurende de dag om jezelf te herinneren aan het huidige moment. Sluit je ogen, adem diep in en uit, en breng je aandacht naar het nu.
  • Probeer je activiteiten met aandacht te doen.

Of het nu gaat om eten, lopen of werken, probeer bewust te zijn van elke handeling. Ben je weinig met praktische zaken bezig? Verdiep je daar dan eens meer in en ga dan daarmee aan de slag. Informatie over wat je moet doen als je doucheputje stinkt of hoe je de badkamer het beste schoonmaakt helpt je hiermee op weg.

Accepteer vooral de realiteit van het huidige moment, zelfs als het niet perfect is. Weersta de neiging om te oordelen en probeer simpelweg te observeren. Reflecteer ook dagelijks op de dingen waar je dankbaar voor bent. Dit helpt je om de positieve aspecten van het heden te waarderen. Richt je aandacht op je ademhaling. Voel hoe je ademt, observeer het ritme en breng je gedachten terug naar het ademhalen als je merkt dat ze afdwalen.

Als je merkt dat je gedachten afdwalen naar zorgen over de toekomst of spijt over het verleden, breng jezelf dan vriendelijk terug naar het heden. Erken de gedachten zonder erin vast te lopen. Probeer deze praktijken regelmatig toe te passen en wees geduldig met jezelf terwijl je leert meer in het nu te zijn. Het vergt wat oefening, maar na verloop van tijd kan het een positieve invloed hebben op je welzijn.

Lees het boek ‘De kracht van het Nu’

De kracht van het Nu” geschreven door Eckhart Tolle, is een spiritueel boek dat diepgaande inzichten biedt over het belang van het leven in het huidige moment. Lees over dé centrale wijsheid uit het boek:

Het Nu, het huidige moment, is het enige dat echt bestaat. Het verleden is voorbij en de toekomst is nog niet gekomen. Alleen in het heden kunnen we actie ondernemen en verandering teweegbrengen.

Het boek moedigt aan om het heden te accepteren zoals het is, zonder verzet. Acceptatie opent de deur naar innerlijke vrede en helpt bij het omarmen van de realiteit, ongeacht hoe uitdagend die ook mag zijn. Eckhart spreekt over het ego als een bron van ontevredenheid en lijden. Door je bewust te worden van het ego en het te observeren zonder je ermee te identificeren, kun je meer ruimte creëren voor bewustzijn en acceptatie.

De kracht van ‘nu’ in actie: Het boek benadrukt dat ware transformatie plaatsvindt wanneer je handelt vanuit het bewustzijn van het huidige moment. Door je volledige aandacht te richten op wat je op dit moment doet, kun je effectiever, creatiever en met meer vreugde handelen.

Verbinding met het universum: Tolle benadrukt de verbondenheid van alle levende wezens en het belang van het erkennen van deze onderlinge afhankelijkheid. Het bewustzijn van deze verbinding draagt bij aan een gevoel van vrede en harmonie.

“De kracht van het Nu” biedt lezers praktische inzichten en oefeningen om bewuster te leven en een dieper gevoel van vrede en vervulling te ervaren. Het boek moedigt aan tot een verschuiving in bewustzijn die kan leiden tot een meer vervullend en betekenisvol leven.

Wees je bewust van je Dantian

Het bewust ervaren van sensaties in je buik, met name in het gebied onder de navel, staat centraal in de oefening van het contact maken met je lichaam en het verminderen van de overheersende rol van je gedachten. Deze praktijk wordt vaak geassocieerd met het begrip “Dantian,” een term die zijn oorsprong vindt in de traditionele Chinese geneeskunde en de interne vechtkunsten zoals Tai Chi en Qigong. Hier zijn enkele aspecten van deze oefening met de nadruk op het Dantian:

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt het Dantian beschouwd als een energetisch centrum van het lichaam. Specifiek verwijst het lagere Dantian, gelegen onder de navel, naar een belangrijk gebied waar vitale energie (Qi) wordt verzameld en opgeslagen.

dentian -

Het richten van de aandacht op het Dantian is een effectieve manier om de focus te verleggen van constante denkprocessen naar directe lichamelijke ervaringen. Hierdoor ontstaat er een dieper bewustzijn van het lichaam en de energiestromen.

Het bewustzijn van het Dantian draagt bij aan een gevoel van gronding en stabiliteit. Dit is vooral belangrijk in situaties waarin het gemakkelijk is om te worden overspoeld door gedachten en los te raken van het lichaam.

Om de oefening met het Dantian te doen, kun je bijvoorbeeld comfortabel zitten of liggen of gewoon staan en je aandacht richten op het gebied onder de navel en bewust ademen of mediteren. Voel de subtiele bewegingen en sensaties in het Dantian. Als je gedachten afdwalen, breng dan vriendelijk je aandacht terug naar dit energiecentrum. Meer weten: neem dan eens een Tai Chi les. Dan leer je er vast iets over.