Hoe leer je het meten van je BH maat?

bh maat opmeten - bh maat

Het dragen van een bh heeft veel invloed op je lichaam. Daarom moet je op zoek naar de juiste maat bh die goed bij je lichaam past. Een bh draagt namelijk veel comfortabeler als je de juiste maat draagt. Maar welke tips zijn er om nu eigenlijk de juiste bh voor jezelf te vinden? Dit artikel geeft je een aantal handige tips om de perfecte bh-maat te vinden.

Meten is weten

De juiste bh maat is belangrijker dan je denkt. Je borsten moeten genoeg steun krijgen. Als je een bh in de verkeerde maat draagt, kan dat ongemakkelijk zijn en pijn aan je borsten veroorzaken. Met de juiste pasvorm en maat kun je jezelf dus aardig wat kwaaltjes besparen. Lingerie geeft je als vrouw zijnde een vrouwelijk gevoel en daardoor wil je ook dat een bh goed en passend zit. Bepaal je behamaat om de 12 maanden: je borstmaat kan namelijk veranderen door stress, gewicht en hormonen. Wil je helemaal zeker zijn van je bh maat, laat deze dan even opmeten in een lingeriewinkel. Vaak is de gedachte hierbij dat dit in je blootje moet gebeuren maar dit is helemaal niet zo. Met een dun shirtje en bh aan kan dit al gebeuren.

Zo meet je jezelf op

Om te beginnen is het goed om te weten dat een behamaat uit twee onderdelen bestaat: je omtrekmaat of je borstonderwijdte en je cupmaat. Om je cupmaat te bepalen, is het echter nodig om de borstonderwijdte te meten. Wellicht klinkt het ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet! Om je borstonderwijdte te meten, plaats je een meetlint vlak onder je borsten en trek je het lint stevig aan om de omtrek te meten. Om de cupmaat te meten, plaats je het meetlint rond je borsten ter hoogte van je tepels, zonder het lint te strak te trekken. Het berekenen van een cupmaat is slechts een schatting. Ga dus niet direct heel enthousiast online shoppen. Het passen van bh’s wordt namelijk sterk aanbevolen. Bovendien kunnen maten bij verschillende merken licht afwijken.

Cupmaten in centimeters

CentimetersCupmaat/letter
10-12 cmCup AA
12-14 cmCup A
14-16 cmCup B
16-18 cmCup C
18-20 cmCup D
20-22 cmCup DD
22-24 cmCup E
24-26 cmCup F

Bh soorten

Het is ook handig om te weten dat bij sommige soorten bh’s een andere maat nodig kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan een push-up bh versus een bh zonder beugel. Bij een push-up bh heb je waarschijnlijk een grotere cupmaat nodig dan bij een bh zonder beugel. Dit komt niet door je borsten, maar door de vulling die in een push-up bh zit en juist niet aanwezig is in andere soorten bh’s. Daarom is het altijd belangrijk om bh’s te passen voordat je ze koopt. Verder is het handig om te weten welk type bh je wilt aanschaffen, zodat je rekening kunt houden met eventuele maatverschillen en gerichter kunt zoeken. Als je een nieuwe bh aantrekt, moet deze comfortabel zitten op de eerste twee haakjes, wat de meest losse stand is. Dit komt doordat een bh na verloop van tijd wat ruimer kan worden. In dat geval kun je de bh iets strakker zetten, zodat deze nog steeds goede ondersteuning biedt. Met deze nieuwe informatie kun je hopelijk nu zelf je eigen bh-maat bepalen!