Tips ter voorbereiding op je scriptie

voorbereiding scriptie - scriptie

Tips ter voorbereiding op je scriptie

Wil je beter worden in het schrijven van je scriptie? We weten allemaal dat het aardig wat werk kan zijn, waarbij je waarschijnlijk tegen een heleboel problemen aan zult lopen. Je kunt dan de hulp van bureauscriptiehulp.nl inschakelen, maar wij geven hier alvast een aantal tips om je op weg te helpen.

Structuur geven aan je ideeën

Als je moeite hebt om je gedachten goed te ordenen, kan het handig zijn om een “conceptmap” te maken. Dat is een tekening waarin je al je ideeën opschrijft en met lijntjes verbindt. Zo hoef je je geen zorgen te maken over de volgorde van je werk terwijl je aan het denken bent. Als je klaar bent met je tekening, kun je je ideeën op een logische manier opschrijven. Een tip is ook om niet alles op het laatste moment te proberen te schrijven, maar juist tijdens je onderzoek regelmatig stukjes tekst te schrijven. Dat geeft je de tijd om je werk te verbeteren. Het kan helpen om hardop aan jezelf of aan een vriend uit te leggen waar je mee zit. Je kunt ook belangrijke ideeën opschrijven in een paar zinnen of gewoon opschrijven wat er in je opkomt, zonder je zorgen te maken over hoe het eruit ziet. Onthoud dat het niet perfect hoeft te zijn, zolang je maar iets hebt om mee te werken en later te verbeteren.

Houd rekening met de verwachtingen van de beoordelaar

Beoordelaars letten op een paar belangrijke dingen. Ze willen dat je verhaal goed en duidelijk geschreven is en dat je logische verbanden legt tussen de theorieën die je gebruikt. Het is ook belangrijk dat je de theorie goed begrijpt en dat je met originele ideeën komt. Wees zelfverzekerd in je werk. Over het algemeen verwachten de beoordelaars dat je veel weet over onderzoeksmethoden en -principes in jouw vakgebied. Ze willen ook dat je werk aansluit bij wat andere mensen hebben geschreven en dat je, als je een PhD doet, iets nieuws en belangrijks toevoegt aan de kennis die er al is.

Controleer op logica en duidelijkheid

Het is belangrijk dat je schrijfwerk logisch en duidelijk is. Zorg ervoor dat je ideeën goed op elkaar aansluiten en dat je argumenten helder zijn. Om te checken of alles logisch is, kun je een planning maken of een overzicht van je ideeën. Bedenk ook vragen die je in je tekst wilt beantwoorden, en zorg ervoor dat je alinea’s goed op elkaar volgen. Een stroomdiagram kan helpen om te zien hoe je belangrijkste ideeën met elkaar verbonden zijn. Vraag ook iemand anders om je tekst te lezen en te kijken of alles begrijpelijk is en of je onderzoek goed uitgelegd is. Er zijn nog meer tips die je kunt gebruiken, maar met deze 3 tips leg jij al een goede basis!