Zelf stickers maken? Zo maak je je eigen stickers!

zelf stickers maken - zelf stickers maken

Zelf stickers maken? Zo maak je je eigen stickers!

Stickers zijn fantastisch! Je tovert er een saai notitieblok of schriftje mee om tot een vrolijk exemplaar. Eenvoudige briefjes en postkaarten krijgen een persoonlijke twist als je een mooie plakker aan toevoegt. Juffen delen ze graag uit als beloning en elk kind vind het leuk om ze te krijgen. Je kunt er werkelijk alles mee opfleuren.

Wist je dat zelf stickers maken heel makkelijk is? Je hebt hier speciale apparaten voor, maar het kan ook heel makkelijk zonder. De meeste dingen om zelf mooie plakplaatjes te maken heb je waarschijnlijk al wel in huis. Hieronder deel ik een aantal tips en trucs over het maken van jouw eigen exemplaren.

Stickers maken met zelfgemaakte lijm

De eerste manier om zelf plakkers te maken is met behulp van lijm.

Benodigdheden:

 • lijm
 • dun papier of printpapier
 • een schaar
 • tekenmateriaal
 • glitters
 • zelfgemaakte lijm van een zakje gelatine, 4 eetlepels kokend water en 1 theelepel suiker.

Stappenplan:

 1. Maak een mooie tekening en versier je tekening met glitters.
 2. Knip je tekening uit. Je kunt natuurlijk ook plaatjes uitknippen uit tijdschriften of kranten. Voor een leuk effect kun je een kartelschaar gebruiken.
 3. Maak de lijm door de ingrediënten die hierboven staan goed door elkaar te roeren. Je kunt de lijm eventueel een paar dagen bewaren in de koelkast.
 4. Breng een dun laagje zelfgemaakte lijm aan op je tekening.
 5. Laat hem drogen.
 6. Je kunt hem opplakken door even aan de achterkant te likken, net als bij een enveloppe. Handig hè?

Raamstickers maken

Met behulp van stickerverf is het ook mogelijk om raamstickers te maken. Ook bij deze methode maak je eerst een tekening. De tekening trek je met contourverf over op een folievel, waarna je het als het opgedroogd is kunt inkleuren. Als het goed droog is, kun je de verf van de folie verwijderen en is het mogelijk om hem te bevestigen op het raam. Hier heb je dan geen lijm voor nodig en je kunt het later makkelijk weer verwijderen.

Zelf stickers maken met plakbank

Voor de tweede manier om zelf stickers maken met bakpapier, gebruik je plakband. Verder heb je natuurlijk leuke plaatjes en tekeningen nodig en een schaar.

Stappenplan:

 1. Maak een mooie tekening en versier je tekening met glitters.
 2. Knip je tekening uit. Werk precies, want alle randjes die je nog ziet, zul je ook op de sticker terug.
 3. Knip nu het plakband af en plak dit op het bakpapier. Zorg dat je genoeg plakband hebt, zodat je hele tekening erop past.
 4. Leg nu je plaatje of tekening op het plakband.
 5. Plak dan nog een laag plakband over je plaatje heen zorg dat je precies werkt.
 6. De laatste stap is het opnieuw uitknippen. Zorg ook hierbij weer dat je precies werkt Je kunt je stickertjes heel makkelijk opplakken door ze voorzichtig van het bakpapier af te halen. Het beschermlaagje van het bakpapier zorgt namelijk dat hij plakkerig blijft.

Sticker laten drukken

Je kunt natuurlijk ook op de computer een plakker ontwerpen en deze daarna laten drukken. Op verschillende websites is het heel makkelijk om mooie ontwerpen te maken en deze te laten drukken. Het is vaak ook mogelijk om een kant-en-klaarbestand af te laten drukken.

Na het lezen van al deze ideeën over het maken van je eigen plakkers ben je vast enthousiast geworden. Aan de slag! Veel knutselplezier!