Hangende oogleden: hoe krijg je ze en wat kun je eraan doen?

bovenooglidcorrectie - ooglidcorrectie

Hangende oogleden: hoe krijg je ze en wat kun je eraan doen?

Hangende oogleden, ook wel ptosis genoemd, zijn vaak het gevolg van een verslapping van de spieren rondom het oog. Hierdoor zakken de oogleden naar beneden, waardoor de ogen minder ver geopend kunnen worden wat gepaard kan gaan met ongemakken. Gelukkig kunnen hangende oogleden vrij eenvoudig behandeld worden met een ooglidcorrectie. Blijf er niet langer mee lopen dan nodig. De ingreep van een ooglidcorrectie is snel een bijna pijnloos wanneer je voor een goede en ervaren plastisch chirurg kiest. Zo kun je snel weer genieten van al het moois om je heen!

Wat zijn hangende oogleden?

Door de jaren heen verandert een mens veel. We worden ouder en de huid wordt wat slapper rond de ogen. Het langdurig dragen van contactlenzen kan hiermee te maken hebben. Hierdoor kan de huid boven de ogen wat meer gaan hangen. Dat kan erg vervelend zijn, omdat dit los vel op je ogen leunt. Het kost je meer moeite om je ogen goed open te houden. Voor vrouwen kan een groot nadeel hiervan zijn dat er geen zichtbare make-up meer kan worden aangebracht. Of je kunt ongemakken als een slecht zicht, een vermoeide uitstraling of hoofdpijn ervaren. Kortom, daar moet wat aan gebeuren.

De mogelijkheden

Nu kun je zelf een aantal dingen proberen om het krijgen van hangende oogleden af te remmen. Dit is puur preventief, want als ze er eenmaal zijn, dan werkt dit niet meer. Sommige mensen hebben meer aanleg voor het probleem en dit geldt dus niet voor iedereen. Je kunt proberen met crèmes, gezichtsbehandelingen en het beperken van lenzen alsnog het proces te voorkomen. Als hangende oogleden zich eenmaal gevormd hebben, is dit echter niet van toepassing. Maar geen zorgen, specialisten kunnen ze eenvoudig operatief verwijderen. Je kunt je bovenoogleden en onderoogleden laten behandelen. Bij zo’n operatie is enkel plaatselijke verdoving nodig.

Het kostenplaatje

Een vergoeding van je zorgverzekeraar is niet uitgesloten. De kosten worden vergoed wanneer je zichtveld gevaarlijk slecht is. Wanneer dit aan te tonen is, zal je dit bedrag kunnen declareren. Is dit niet het geval, dan komen de kosten voor eigen rekening. Een bovenlidcorrectie aan allebei de ogen kost tussen 600 en 1800 euro, waar een onderlidcorrectie aan beide ogen wat duurder is, namelijk tussen 1200 en 4000 euro. De prijs is compleet afhankelijk van hoeveel huid er verwijderd moet worden en de moeilijkheidsgraad van het verwijderen.

Na de operatie

Na afloop van de operatie zul je rekening moeten houden met een aantal zaken. De genezing moet snel en soepel verlopen. Zo mag je niet bukken, want dat zorgt voor veel druk op de wonden. Ook mogen de pleisters op de hechtingen niet nat worden, dus vermijd het liefst stoom en water zolang de hechtingen nog zichtbaar zijn. Wassen met een washandje eromheen kan natuurlijk wel. Ook de zon kun je het best even vermijden. Het advies is drie maanden. Je kunt wat ongemakken ervaren als jeuk, vocht, wazig zien, een trekkerig gevoel en droge ogen. Koelen kan helpen om de klachten te verminderen. Het is verstandig om er niet aan te zitten. De klachten zouden na drie weken zeker weg moeten gaan, maar heb je dan nog last, raadpleeg dan je huisarts. Het algemene herstel van een bovenooglidcorrectie duurt twee tot vier weken. Van een onderooglidcorrectie is dit ongeveer gelijk. Het is niet met zekerheid te zeggen, omdat de herstelduur persoonsgebonden is. Tijdens de nacht is het advies om op de rug te slapen. Dit om beschadiging van de hechtingen tegen te gaan. Tot slot kun je het best een goed kussen gebruiken of waar mogelijk het bed verhogen zodat er geen druk ontstaat.