Tips om thuis de perfecte studieplek te maken

perfecte studieplek - studieplek

Tips om thuis de perfecte studieplek te maken

Thuis studeren vraagt om veel discipline en een goede werkplek. Zonder een goede studieplek is het onmogelijk om je te concentreren en de benodigde taken uit te voeren.Maar is jouw studieplek of die van jouw kind al gereed voor het nieuwe schooljaar? Of moet er nog veel gebeuren? Dan ben je vast benieuwd waar je aan moet denken om deze op de juiste manier in te richten. In dit artikel geven we enkele tips om thuis de beste omgeving te creëren. 

Voldoende comfort 

Als je je gedurende langere tijd wil concentreren en lang stil moet zitten, is het van essentieel belang dat je over voldoende comfort beschikt. Een ergonomische bureaustoel is dan ook een absolute must. Op die manier voorkom je lichamelijke ongemakken en word je minder snel gestoord. Het voordeel van een ergonomische stoel is dat je lichaam ook gedwongen wordt om meer en sneller te bewegen. Lang zitten is niet goed voor het lichaam en zorgt er tevens voor dat de hersenen minder geprikkeld worden. Het is niet voor niets dat er tegenwoordig ook veel verstelbare bureaus zijn, zodat je ook staand zou kunnen werken. 

Het is belangrijk dat je tijdens het werken kunt afwisselen tussen zitten en staan. Hierdoor blijf je in beweging, prikkel je de hersenen om actiever te worden en blijf je productief. 

Zo min mogelijk afleiding 

Je kent het wel. Je bent met de beste bedoelingen neergestreken op jouw studieplek. Boeken en laptop in aanslag. Maar ondertussen ben je meer mensen met alles wat er om je heen gebeurt, dan dat je daadwerkelijk aan het werk bent. Daarom is het belangrijk om afleiding van buitenaf te beperken. Leg bijvoorbeeld je smartphone weg voordat je aan het werk gaat. Maar houd ook rekening met geluiden van buitenaf. 

Is de ruimte heel gehorig? Dan kan andere raambekleding vaak al wonderen doen om het geluid te dempen. Je zou ook kunnen overwegen om een koptelefoon te dragen.Hierdoor komt het geluid minder hard binnen. 

Zorg er in elk geval voor dat er in huis zo min mogelijk mensen zijn die kunnen storen. Probeer de studieplek dan ook op een strategische plek te creëren. Een ruimte waar andere gezinsleden minder snel zullen komen. 

Voldoende licht 

Houd ook rekening met de verlichting op jouw studieplek. Het menselijk lichaam is erg gebaat bij licht. Dit stamt nog uit de tijd waarin we niet op de klok konden leven. Onze biologische klok vertelde ons wanneer we moesten gaan slapen of juist aan het werk konden gaan. Zodra het licht was, werd het lichaam actiever en als het donker viel werden we sneller vermoeid. Dat is nu nog steeds zo. Het brein functioneert minder goed als het donker is. Daarom is het zo belangrijk om voldoende licht in de ruimte te gebruiken. 

Je ogen zullen je hier bovendien ook dankbaar voor zijn. Als het donker is, moeten zij veel harder werken. Hierdoor raak je sneller vermoeid. Met goede verlichting kun je dit eenvoudig voorkomen.