Heel snel afgeleid tijdens het leren? Zo los je het op!

leren zonder afleiding - leren

Heel snel afgeleid tijdens het leren? Zo los je het op!

De scholen zijn weer begonnen. Dat betekent ook dat er weer veel nieuwe studenten aan de slag zijn gegaan. Het is geen schande om toe te geven dat dit toch wel een beetje wennen is. De universiteit is toch wel heel andere koek dan de middelbare school. Bovendien moet je er ook weer even inkomen. Om nog maar te zwijgen over hoeveel werk het is. Als je dan ook nog eens tijdens het leren merkt dat je gedachten wel érg snel afdwalen, dan kan dit best frustrerend zijn. Gelukkig zijn er ook genoeg manieren om dit op te lossen. En geloof het of niet: hier zijn zelfs enkele handige apps voor! 

Handige apps om afleiding te voorkomen 

Apps gebruiken om minder snel afgeleid te raken? Dat klinkt tegenstrijdig. Vaak is je telefoon in dit geval namelijk de ergste boosdoener. Ben je net lekker aan het werk, word je weer afgeleid door een appje dat binnenkomt of een andere melding op je telefoon. Helemaal zonder telefoon kan echter ook niet. Precies, dat is waarom deze apps zo handig zijn. 

Er zijn verschillende apps waarmee je doelen voor jezelf kunt stellen en hierbij zelfs beloond kan worden. Een goed voorbeeld is de app Forest. Je kunt je met behulp van deze app extra concentreren en de telefoon zo min mogelijk gebruiken, bomen laten groeien en nieuwe planten. Dit is een leuke en speelse manier om jezelf uit te dagen, je grenzen te verleggen en je telefoon minder vaak te gebruiken. 

Heb je plannen om een iPhone 15 Pro Max zakelijk te kopen? Dan hebben we goed nieuws. De meeste apps worden namelijk ook gewoon door de nieuwste telefoons ondersteund. Dat is het voordeel van het iOS-systeem. Apple doet er alles aan om de toestellen compatibel te houden voor de apps uit de Store. Zo kun je ook bij de aanschaf van een nieuwe telefoon gewoon weer je vertrouwde apps gebruiken. Ook dan hoef je dus niet snel in de verleiding te komen.

Zorg voor minder andere gedachten 

Is jouw hoofd altijd vol met dingen die je nog had moeten doen of beter had kunnen zeggen? Als je hoofd te vol is, zal het heel lastig worden om geconcentreerd te kunnen werken. Daarom is het voor het studeren belangrijk om eerst je hoofd eens goed leeg te maken. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn gelukkig wel een aantal manieren waarop je dit voor jezelf een stuk gemakkelijker kunt maken. 

Begin bijvoorbeeld voor het studeren altijd eerst met het opschrijven van de dingen die gedaan moeten worden. Spoken er ook nog andere gedachten rond in je hoofd? Schrijf deze ook direct van je af. Op die manier begin je met een leeg hoofd en een duidelijke to-do-list. 

Stel concrete doelen 

Het is lastig om geconcentreerd te blijven als je niet weet waar je naartoe werkt. Stel daarom voordat je begint concrete doelen en maak afspraken met jezelf. Hoe lang ga je studeren? Stel eventueel een timer in voordat je pauze mag houden. Wat wil je vandaag bereiken? In welke ruimte ga je dit doen? Zorg ervoor dat deze doelen realistisch en haalbaar zijn. Zo blijft studeren leuk en heb je ook echt het idee iets te bereiken.