4 tips die studenten een concentratieboost kunnen geven

jeshoots com 2vD8lIhdnw unsplash - concentratieboost

Concentratie heb je op veel momenten nodig maar is niet altijd even makkelijk om vast te houden. Als een student moet je je bijvoorbeeld kunnen concentreren tijdens de les, maar ook tijdens het leren en tijdens toetsen. In dit artikel bespreken we een aantal tips die studenten kunnen opvolgen om zich beter te concentreren tijdens het leren.

Kies een geschikte omgeving

Als er bijvoorbeeld een tentamenweek op de planning staat, is het verstandig om te gaan studeren in een omgeving die de concentratie stimuleert. Dit kan bijvoorbeeld een bibliotheek zijn. In de bibliotheek is het stil en rustig dus je wordt minder snel afgeleid door dingen die om je heen gebeuren. Daarnaast zitten er andere mensen in de bieb die ook geconcentreerd willen of moeten werken en dit kan je motiveren om ook gefocust aan het werk te gaan.

Sommige studenten studeren beter als ze samen met klasgenoten of vrienden leren. In dit geval zou je ook bij iemand thuis kunnen afspreken of met z’n allen naar de bibliotheek kunnen gaan. Als je een student bent die beter individueel kan leren, kun je voor jezelf een rustig plekje in de bieb of in huis opzoeken waar je ongestoord kunt werken. Welke omgeving het beste is voor jou om te leren hangt geheel af van je eigen voorkeuren en hoe makkelijk je afgeleid wordt.

Time management

Naast het opzoeken van een goed omgeving, is het ook belangrijk om wijs met je tijd om te gaan. Het is bewezen dat mensen een gemiddelde concentratieboog van 45 minuten hebben. Ga daarom ook niet uren achter elkaar lopen blokken zonder pauzes want op een gegeven moment sla je toch niks meer op. Je kunt beter kortere sessies inplannen waarin je geconcentreerd aan het werk bent en dan steeds korte pauzes van 5-10 minuten inlassen. In deze pauzes kun je bijvoorbeeld buiten een korte wandeling maken of een ander klusje doen wat niks met school te maken heeft.

Begin ook op tijd met het voorbereiden van je schoolwerk zodat je elke dag maar een klein beetje hoeft te doen in plaats van dat je er hele dagen aan kwijt bent. Door op tijd te beginnen en goed te plannen, kun je jezelf een hoop stress besparen. Zodra je huiswerk krijgt of een datum weet voor een toets, kun je het beste gelijk gaan plannen. Bedenk voor jezelf hoeveel je precies moet voorbereiden of leren, hoelang je denkt daarover te moeten doen en wanneer je gaat focussen op welk onderdeel. Als je elke dag op kleine stukjes focust, is het ook makkelijker om geconcentreerd te blijven en de draad niet kwijt te raken.

Verwijder eventuele afleidingen

Een van de grootste afleidingen tijdens het leren is de telefoon. Als je denk dat je niet in staat bent om van je telefoon af te blijven tijdens het leren, leg hem dan ver van je weg voordat je begint met leren. Als je bijvoorbeeld in je kamer gaat leren, leg de telefoon dan beneden in de woonkamer. Zo wordt je ook niet afgeleid door eventuele meldingen en appjes. Een andere afleiding kan zijn: wat er om je heen gebeurt. Als je snel wordt afgeleid, kun je beter ergens gaan zitten waar niet zo veel gebeurt en waar bijvoorbeeld weinig ramen zijn zodat je niet naar buiten kunt kijken en eventueel kan worden afgeleid door iets wat zich daar plaatsvindt.

Geef jezelf energie tijdens het leren

Je kunt jezelf tijdens het leren wat meer energie geven door gezond te eten en te drinken. Er zijn een aantal dingen die je concentratievermogen kunnen verhogen, zoals granen, water, noten, bessen en avocado’s. Ook kan koffie helpen bij het verbeteren van de concentratie. Of je nu koffie van versgemalen koffiebonen drinkt of simpele oploskoffie: de cafeïne die erin zit blokkeert de opname van adenosine, een neurotransmitter die je een vermoeid gevoel geeft. Heb je dus een energiedip tijdens het leren? Ga dan gerust voor een kop koffie, zolang je er maar niet te veel op een dag drinkt.

Kortom, studenten kunnen hun concentratie bevorderen door te studeren in een omgeving die weinig ruimte overlaat voor afleidingen. Daarnaast kunnen ze door wijs met hun tijd om te gaan en goed te plannen, efficiënt leren zonder dat de concentratie verloren gaat. Om te voorkomen dat ze te veel worden afgeleid, kunnen studenten voordat ze beginnen met leren eventuele afleidingen zoals een telefoon uit zicht leggen. Tot slot kunnen ze hun concentratie verhogen door dingen te eten en drinken die hun energie geven, zoals granen, noten en koffie. Als studenten deze tips opvolgen, zal het concentreren een stuk makkelijker worden en komen ze vloeiend door die tentamenweken heen!

koffiecentrale logo?e=1716422400&v=beta&t=fhm2PR MHyYFNPNNp523NTFAMXe7H8VrJmdY37SZwjQ - concentratieboost

Over Koffiecentrale

Als toonaangevende koffie importeur biedt Koffiecentrale een ruime keuze exclusieve koffiemerken. Kleine ambachtelijke koffieroosterijen zoals: Arcaffe, Piansa, La Brasiliana, Manaresi, Cagliari en Mokaflor, maar ook internationaal bekende koffie merken: Caffe Diemme, Bristot, Hausbrandt, Caffe Vergnano, Mauro, Illy, Kimbo, Segafredo en Lavazza. Het assortiment wordt compleet gemaakt met koffie accessoires, reinigingsmiddelen, espressomachine’s, koffiemolens en barista tools.