Hoe kun je het beste je boot vervoeren?

boottrailer rib boot

Boottrailer: de beste manier om je boot te vervoeren?

Op een zomerse dag met je boot eropuit trekken – bestaat er iets mooiers? Als je graag een keer ergens anders met je boot wilt varen, zul je je boot wel eerst moeten vervoeren. Dit kan op verschillende manieren. Wij geven je graag wat ideeën en tips.

Over de weg met een professional

Heb je een grote boot en wil je deze laten vervoeren? Dan schakel je het beste een transportbedrijf in dat gespecialiseerd is in het vervoeren van boten. Ze gebruiken hiervoor een trailer of een oplegger. Een grote boot kan niet met een lier van de trailer uit het water worden getrokken. Er is en kraan nodig die je boot op het droge kan zetten. Heb je een grote boot of een jacht? Dan kan deze niet met een boottrailer verhuisd worden. Het transportbedrijf zal je boot vervoeren met een truck met oplegger. Als je boot een diepe kiel heeft, wordt er voor een oplegger met een lagere laadruimte gekozen.

Over het water met een schipper

Klinkt het inhuren van een transportbedrijf om je boot met een kraan uit het water te halen als veel gedoe? Je kunt natuurlijk ook transport over water regelen. Je huurt een schipper in die jouw boot van A naar B brengt. Soms is dit zelfs helemaal gratis. Men noemt deze vorm van vervoeren ook wel transport op eigen kiel. Is het niet mogelijk om met de boot te varen? Het vaartuig kan ook geduwd of gesleept worden door een andere boot.

Op een trailer achter je eigen auto

Heb je een kleine boot, zoals een RIB boot of een sloep? Dan zit je er misschien over te denken om je boot zelf te vervoeren. Dit is mogelijk. Huur of koop een boottrailer die bij je boot past en je bent zo goed als klaar om te gaan. Welke trailer geschikt is voor de boot is grotendeels afhankelijk van de lengte en het gewicht van de boot. Hou ook rekening met hoeveel je auto kan trekken en hoeveel gewicht jij achter je auto aan mag trekken met jouw rijbewijs.

Let bij het kiezen van een trailer tevens op het rolsysteem waarover het beschikt en of het een kanteltrailer betreft. Een kanteltrailer heeft een aantal streepjes voor op een normale trailer. Het grootste voordeel ervan is dat je je boot bijna overal ter water kunt laten, ook als er geen helling is.

Hoe rij je veilig met een trailer?

Ook als je geen ander rijbewijs nodig hebt om met je trailer en boot de weg op te gaan, kun je ervoor kiezen om een cursus te doen. Met een trailer rijden, verandert namelijk je hele rij-ervaring. Je remweg wordt langer en je draaicirkel groter. Ook moet je met je extra lengte rekening houden wanneer je andere weggebruikers wilt inhalen. Daarnaast gelden er vaak andere snelheidsregels wanneer je met een trailer rijdt. Deze regels zijn afhankelijk van het gewicht van de trailer en de boot samen en van het land waarin je rijdt.

De drie mogelijkheden in een notendop

Ga jij binnenkort je boot vervoeren? Als het een grote boot betreft, overweeg je het beste om een gespecialiseerd transportbedrijf in te huren of om vervoer op eigen kiel te regelen. Gaat het om een kleinere boot, zoals een RIB boot? Met een trailer achter je eigen auto kom je een heel eind!