Hoe leer je snel een taal?

taal leren - taal

Hoe leer je snel een taal?

Veel mensen geloven dat je ofwel geboren bent met het talent om talen te leren, of je hebt dat talent niet. Het lijkt dan een kwestie van geluk te zijn. Maar eigenlijk bestaat er geen specifiek gen voor het leren van talen. Er zijn verschillende hulpmiddelen en trucjes die je kunnen helpen om sneller een taal te leren. Je wilt misschien de Franse vlag uithangen in je nieuwe huis in Frankrijk, maar spreekt eigenlijk nog geen woordje Frans. Of je spreekt momenteel als volwassen nog maar 1 taal, en wilt er graag nog een leren. Daarom delen wij een aantal tips waarmee je vanaf nul kunt beginnen om een taal te leren.

Leer de juiste woorden

Wanneer je een nieuwe taal leert, moet je veel nieuwe woorden leren. Maar je hoeft echt niet alle woorden van een taal te kennen om deze te kunnen spreken. Een handige truc is om je te richten op de meest gebruikte woorden. In het Engels bestaat 65% van alles wat geschreven is uit slechts 300 woorden. Dat zijn woorden die we vaak gebruiken in dagelijkse gesprekken. Je kunt speciale flashcards gebruiken met deze veelgebruikte woorden, of woorden die passen bij onderwerpen waar je vaak over praat. Er zijn ook handige apps die je kunt downloaden op je computer of smartphone. Deze apps maken gebruik van een slim systeem dat je helpt om woorden op het juiste moment te herhalen, vlak voordat je ze zou vergeten.

Leer cognaten: je vriend in elke taal

Je hebt het misschien niet door, maar op dit moment heb je al een grote voorsprong in de taal die je wilt leren. Bij het leren van een nieuwe taal ken je namelijk al enkele woorden voordat je zelfs maar begint. Dit komt doordat er cognaten zijn, oftewel woorden die je herkent uit je moedertaal en dezelfde betekenis hebben in een andere taal. Het Engels heeft veel woorden gemeen met de Romaanse talen zoals Frans, Spaans, Portugees en Italiaans.

Door deze cognaten te leren, kun je snel vertrouwd raken met nieuwe woorden. Zelfs talen die heel anders lijken, zoals Japans, kunnen verrassend veel bekende woorden bevatten doordat ze Engelse woorden hebben overgenomen. Dus als je een nieuwe taal gaat leren, is het handig om te beginnen met het leren van cognaten of Engelse leenwoorden, die je gemakkelijk kunt vinden voor bijna elke taal.

Ga in gesprek

Ga in gesprek om dagelijks te oefenen met spreken. Nadat je hebt geluisterd, gekeken en gelezen in de taal die je wilt leren, is het nu tijd om echt te gaan praten met een “moedertaalspreker”. Dit advies kan wat controverse oproepen, maar we raden beginners sterk aan om meteen de taal te gaan spreken als hun doel is om goed te kunnen praten. Traditionele methoden werken vaak anders, maar waarom zou je wachten? Gebruik de basiswoordenschat die je hebt geleerd en plan een gesprek met een moedertaalspreker. Je hoeft niet alles al te weten voordat je begint, maar door meteen te gaan praten, merk je wat je nog mist en kun je verder leren.

10 tips om snel een nieuwe taal te leren

Als samenvatting 10 praktische en toepasbare tips om snel een nieuwe taal te leren:

  1. Begin met de basis: Leer de basisbegrippen, zoals begroetingen, cijfers, kleuren en eenvoudige zinnen. Dit legt een sterke basis voor verdere taalverwerving.
  2. Oefen regelmatig: Streef naar dagelijkse oefening, zelfs als het maar een paar minuten is. Consistentie is belangrijk bij het leren van een nieuwe taal.
  3. Gebruik diverse leermiddelen: Maak gebruik van verschillende leermiddelen, zoals taal-apps, boeken, podcasts, films en online bronnen. Dit helpt om verschillende aspecten van de taal te begrijpen en vergroot je blootstelling aan de taal.
  4. Zoek een taalpartner: Vind een taalpartner of een taalgroep om regelmatig mee te praten. Dit biedt de mogelijkheid om te oefenen met een moedertaalspreker en helpt je uitspraak en gespreksvaardigheden te verbeteren.
  5. Maak gebruik van flashcards: Schrijf woorden en zinnen op flashcards en neem ze regelmatig door. Dit helpt bij het opbouwen van je woordenschat en het herinneren van nieuwe woorden.
  6. Luister naar de taal: Luister naar muziek of podcasts in de taal die je leert. Dit helpt je om de juiste uitspraak en intonatie te leren en verbetert je luistervaardigheid.
  7. Praat hardop: Oefen het spreken van de taal hardop, zelfs als je alleen bent. Dit helpt bij het ontwikkelen van vloeiendheid en het vertrouwd raken met de klanken van de taal.
  8. Onderdompeling: Creëer een omgeving waarin je regelmatig wordt blootgesteld aan de taal die je leert. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je films kijkt, boeken leest of naar nieuwsuitzendingen luistert in de doeltaal.
  9. Maak fouten: Wees niet bang om fouten te maken. Het is een natuurlijk onderdeel van het leerproces. Door fouten te maken, kun je leren en verbeteren.
  10. Wees geduldig en blijf gemotiveerd: Het leren van een nieuwe taal kost tijd en moeite. Wees geduldig met jezelf en blijf gemotiveerd, zelfs als je soms het gevoel hebt dat je geen vooruitgang boekt. Blijf volhouden en je zult resultaten zien.