Omscholen? Vraag een STAP budget aan!

volodymyr hryshchenko L0oJ4Dlfyuo unsplash 1 e1632660536626 - stap budget

Omscholen? Vraag een STAP budget aan!

Veel mensen komen in hun werkbare leven tot de ontdekking dat ze willen, of zelfs moeten, omscholen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wist je dat je daarvoor een STAP budget kan aanvragen? Wij helpen jou een eindje op weg met de belangrijkste informatie over dit persoonlijk ontwikkelbudget:

Studeren = stappen vooruit zetten

De STAP regeling houdt in dat je vanaf maart 2022 een studiebudget kunt aanvragen bij het UWV. Het mooie aan deze regeling is dat qua leeftijd bijna iedereen er gebruik van kan maken. Want elke Nederlander tussen 18 jaar en zijn AOW-gerechtigde leeftijd kan er aanspraak op maken. Moet je werkloos zijn? Nee, ook als je in loondienst werkt of zelfstandig ondernemer bent, is deze STAP regeling op jou van toepassing. Zo wordt omscholing nog eens extra aantrekkelijk en geef je jezelf nieuwe kansen op de arbeidsmarkt. Daarnaast kan het nooit kwaad om te leren, sterker nog: een mens functioneert het beste als hij regelmatig leert, en geprikkeld wordt om nieuwe dingen te leren.

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Mensen kunnen deze subsidie gebruiken voor een sterkere positie op de arbeidsmarkt. De subsidie heet STAP. Dit staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. 

Met het geld uit het STAP-budget kunnen mensen een opleiding, training of cursus volgen. Bijvoorbeeld om een mbo-diploma te halen. Met het STAP-budget wil de overheid mensen helpen om zich te ontwikkelen tijdens hun loopbaan. Werknemers en werkzoekenden hebben zo meer kansen om hun baan te houden. Of om een nieuwe baan te vinden.

Budget voor persoonlijke ontwikkeling

Per jaar is er maar liefst 200 miljoen euro beschikbaar binnen de STAP regeling. Dat betekent dat er jaarlijks tussen de 200.000 en 300.000 keer een STAP budget kan worden toegekend. Je zou wel gek zijn als je er geen gebruik van maakt. Want een STAP persoonlijk ontwikkelbudget biedt ook jou nieuwe mogelijkheden op de arbeidsmarkt, die altijd in beweging is. Het ene moment is er veel vraag naar een bepaald soort arbeidskrachten. Maar door een veranderende markt kan dat in korte tijd veranderen. Als je dat voelt aankomen, wordt het tijd om aanspraak te maken op een STAP budget.

Omscholing loont

Ga dus alvast eens voor jezelf na of en waarin jij zou willen omscholen. Als je het nieuws een beetje volgt, dan heb je vast ook een idee in welke sectoren en beroepsgroepen in toenemende mate mensen worden gevraagd. Ook zal het je duidelijk zijn of jouw huidige beroep onder druk staat. Met deze info krijg je een steeds beter beeld van waarin jij kan en wil omscholen. Daarmee ben jij dus al voorbereid als de startdatum van de STAP regeling (1 maart) nadert, en sta je vooraan als de eerste STAP budgetten worden toegekend. Met jouw persoonlijke ontwikkelbudget verhoog je je kans op een nieuwe stap (of zijstap) op de arbeidsmarkt!

Meer over persoonlijke ontwikkeling

[infonu keyword=omscholing output=3]