Hoe maak ik een Screenshot

Screenshot maken
Screenshot maken

Een screenshot maak je gemakkelijker dan je denkt. Met iedere Windows computer is het mogelijk een screenshot te maken. Om een screenshot te maken van een volledig scherm druk je op “PRT SCR” (print screen). Deze toets zit redelijk verstopt, maar is vaak te vinden boven de “insert” en naast de “scroll lock” knop.

Open nu Paint of Word (2000, 2011, 2013), kies voor “bewerken” en vervolgens voor “plakken” (veel sneller is om “CTRL” & “v” tegelijk in te drukken). Voila, je hebt nu een screenshot gemaakt!

Meer screenshots maken?

Als je gebruik maakt van Windows (XP, Vista of 7) hier nog wat handige tips om een screenshot te maken van alleen een actief window:

  • Druk op (de linker) “alt” en “PRT SCR” tegelijk. Wees er zeker van dat het window dat je wilt opslaan actief is. Ga vervolgens weer naar Paint of Word en plak het screenshot van het window.

Screenshots maken op een Apple Mac/OSX

  • ⌘ + Shift + 3: Take a screenshot of the screen, and save it as a file on the desktop
  • ⌘ + Shift + 4, then select an area: Take a screenshot of an area and save it as a file on the desktop
  • ⌘ + Shift + 4, then space, then click a window: Take a screenshot of a window and save it as a file on the desktop
  • ⌘ + Control+Shift + 3: Take a screenshot of the screen, and save it to the clipboard
  • ⌘ + Control+Shift+4, then select an area: Take a screenshot of an area and save it to the clipboard
  • ⌘ + Control+Shift + 4, then space, then click a window: Take a screenshot of a window and save it to the clipboard

Screenshots maken met iPhone/iPad/iPod Touch

Houd de homeknop ingedrukt en druk tegelijkertijd kort op de sluimerknop bovenop het toestel. Het scherm zal kort knipperen en je hoort ook een sluitergeluid (tenzij het geluid is uitgeschakeld).

Je kunt de afbeelding terugvinden in de camerarol van de Foto-app. De screenshots zijn in PNG-formaat, dus ook goed geschikt om op een website te publiceren. Deze screenshotfunctie zit standaard in iOS en is dus op alle varianten van de iPhone, iPod touch en iPad beschikbaar.

Screenshots maken met Android

Druk tegelijk de sluimerknop en volume-zachter knop in.

Screenshot software

Hoe maak je een screenshot: meer tips & software

Screenshots maken en bewerkenScreenshots maken en bewerkenHet kan gebeuren dat je een afbeelding zou willen maken van je computerscherm of het programma-scherm waar je op dat moment in werkt. Zon afbeelding noemen we een screenshot. Een screenshot kan je gebruiken ter illustratie of als uitleg in een docum…Esthercita79, 04-11-2012
Hoe maak je screenshots op Android tablets en smartphones?Hoe maak je screenshots op Android tablets en smartphones?Tablets en smartphones zijn handige apparaten. Maar het is vaak ook even wennen, vooral als je op zoekt bent naar de vertrouwde toetsencombinatie waarmee je een printscreen maakt. Er is immers geen toetsenbord maar een touchscreen waarbij veel reguli…Sveneras, 30-08-2014
Hoe neem je een screenshot in Microsoft WindowsMet figuren kun je zoveel meer vertellen dan met woorden. Het nemen van een screenshot in Windows is makkelijk. Het nemen van een screenshot kan op verschillende manieren gebeuren.Raphaella, 22-10-2012

1 reactie op “Hoe maak ik een Screenshot”

  1. Jessica Wright

    In Windows 8, het is een beetje anders. De screenshot wordt opgeslagen in de bibliotheek Afbeeldingen zodra u op “Win + PrtSc” toetsen.

Reacties zijn uitgeschakeld.