Hoe maak je een podcast?

Hoe maak je een podcast? Het is een vraag die velen bezig houdt. Veel mensen zouden graag een eigen podcast beginnen. In dit artikel leggen wij jullie uit hoe je dat kan doen en wat je nodig hebt! Een gouden tip: ga niet overhaast te werk, anders is kan je eerste podcast meteen de laatste zijn…

Wat is een podcast?

Een podcast is een audio opname die je via streaming of na het downloaden van het bestand kan beluisteren. In een podcast kunnen allerlei zaken besproken worden. De term podcast is een combinatie van broadcast, wat uitzenden betekent, en de iPod, het toestel van Apple waar de mensen de eerste podcasts op beluisterden. Maar eigenlijk is een podcast niets anders dan een opgenomen (radio)uitzending.

Tegenwoordig zijn podcasts big business. Er zijn zowel leerrijke podcasts beschikbaar, als podcasts ter ontspanning. Zo heb je podcasts die ingaan op de internationale economie, maar evengoed kan je podcasts vinden over hobby, IT, sport, techniek, films, muziek en noem maar op. Wist je dat in de eerste podcast in 2004 werd opgenomen door Adam Curry en Dave Winer? Op dit moment zijn er meer dan 1500 verschillende Nederlandstalige podcasts op podcastluisteren.nl te vinden!

Een podcast maken is toch veel meer werk dan je zou denken, maar als je blijft doorzetten lukt het zeker!

Een podcast maken

  • Onderwerp: Eerst moet je een onderwerp kiezen waarover je het wil hebben. Een podcast maken lukt het best wanneer je veel weet over het onderwerp. Anders zal je al snel uitverteld zijn.
  • Structuur: Wanneer je weet waarover je het wil hebben, is het tijd om de structuur van je podcast op papier te schrijven. Zo ben je er zeker van dat je niets vergeet te zeggen.
  • Setting: Daarna zal het belangrijk zijn om de juiste setting te creëren om je podcast op te nemen. Je hebt een stille kamer nodig, zorg ervoor dat er geen storend achtergrondgeluid te horen is.
  • Apparatuur: Vergeet zeker ook niet een goede microfoon aan te schaffen. Enkel met een goede microfoon zal je duidelijk verstaanbaar zijn. Bovendien zal het geluid van je ademhaling weggefilterd worden.
  • Opname: Nadat je alle stappen hebt doorlopen, kan je de podcast nu ook inspreken! Zorg ervoor dat je enthousiast overkomt en de klemtonen op de juiste plaats legt.
  • Editten: Als je de podcast correct hebt opgenomen, kan je de podcast nog editten. Je kan er bijvoorbeeld begeleidende geluiden onder monteren.
  • Publiceren: Tenslotte kan je de podcast online publiceren!
  • TIP: Zorg ervoor dat je een logische structuur kiest, zodat luisteraars de belangrijke aspecten uit jouw verhaal kunnen onthouden. Een volledige tekst schrijven is niet het beste plan, dit zou kunnen ingestudeerd overkomen en is saai om daarnaar te luisteren.

Denk steeds goed na voor je aan een podcast begint, het vraagt veel van je tijd. Wanneer je er niet de nodige tijd voor over hebt, zullen jouw luistercijfers snel dalen.

Podcast maken: aan de slag

[infonu keyword=’podcast’ output=5]