5 tips voor het verhogen van je productiviteit achter je laptop

productiviteit laptop - productiviteit

5 tips voor het verhogen van je productiviteit achter je laptop

Werken achter een laptop kan zowel een zegen als een vloek zijn. Hoewel de mobiliteit en het gebruiksgemak van het apparaat fantastisch zijn, kunnen afleidingen, inefficiënte workflows en te weinig schermruimte je productiviteit belemmeren. Dit artikel biedt je vijf concrete tips om efficiënter te werken en meer uit je tijd te halen.

Tip 1: Prioriteer je taken met de Eisenhower Matrix

We beginnen met het ordenen van je taken. Een veelgebruikte methode is de Eisenhower Matrix. Dit hulpmiddel verdeelt je taken in vier categorieën: urgent en belangrijk, belangrijk maar niet urgent, urgent maar niet belangrijk, en noch urgent noch belangrijk. Door je taken in te delen, kun je gemakkelijker prioriteiten stellen en je tijd beter managen. Bijvoorbeeld, het beantwoorden van een dringende e-mail valt onder ‘urgent en belangrijk’, terwijl het lezen van een interessant maar niet cruciaal artikel onder ‘belangrijk maar niet urgent’ valt.

Tip 2: Gebruik de Pomodoro-techniek

Je hebt je taken geprioriteerd; nu is het tijd om aan de slag te gaan. De Pomodoro-techniek kan hierbij helpen. Deze tijdsmanagementmethode verdeelt je werk in intervallen van 25 minuten, gevolgd door een korte pauze van 5 minuten. Het helpt je te focussen en maakt het gemakkelijker om langdurige taken in hapklare brokken te verdelen. Zet een timer en je zult versteld staan van wat je in 25 minuten kunt doen!

Tip 3: Minimaliseer afleidingen

Afleiding is de vijand van productiviteit. Uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld 23 minuten kost om de focus te herwinnen na een afleiding. Houd je smartphone daarom buiten handbereik, gebruik apps om websites die je afleiden te blokkeren, en houd alleen de tabbladen open die je echt nodig hebt.

Tip 4: Gebruik een extra monitor voor meer werkruimte

Een extra monitor kan wonderen doen voor je productiviteit. Met een tweede scherm kun je efficiënter multitasken, omdat je bijvoorbeeld aan de ene kant je werkdocumenten kunt hebben en aan de andere kant je e-mail of een videocall. Meer schermruimte betekent meer visueel ‘werkgeheugen’, wat het gemakkelijker maakt om verschillende stukken informatie tegelijkertijd bij te houden. Bij het kiezen van een extra monitor is het belangrijk om rekening te houden met zaken zoals schermgrootte, resolutie en of het compatibel is met je laptop. Kun je wel hulp gebruiken bij het kiezen van een goede monitor? Neem dan een kijkje op Monitorwijzer.nl. Hier vind je onder andere de beste monitoren voor thuiswerken en lees je allerlei tips over het gebruiken van een extra beeldscherm.

Tip 5: Neem Regelmatige Pauzes

Het klinkt gek, maar regelmatige pauzes kunnen je productiviteit eigenlijk verhogen. Korte bewegingspauzes of zelfs een moment van meditatie kunnen je helpen je aandacht te herfocussen en vermoeidheid te verminderen.

Start direct

Productiviteit is niet alleen een kwestie van hard werken, maar vooral van slim werken. Met methoden zoals de Eisenhower Matrix en de Pomodoro-techniek kun je je tijd beter beheren. Het minimaliseren van afleidingen en het optimaliseren van je werkruimte, bijvoorbeeld door een van de beste monitoren aan te schaffen, gaat je helpen productiever te zijn en meer gedaan te krijgen of zelfs tijd over te houden.