Ondernemers opgelet: zo bescherm je waardevolle informatie van het bedrijf tegen cybercriminelen

cybercriminaliteit

Ondernemers opgelet: zo bescherm je waardevolle informatie van het bedrijf tegen cybercriminelen

Cybercriminaliteit is misschien wel één van de grootste problemen van dit moment. Handhavers hebben er hun handen vol aan. Juist omdat het zo ongrijpbaar is, is het ook zo eng. Helemaal als je bedenkt wat er allemaal op het wijde web te vinden is. Hoeveel informatie we ongemerkt met de hele wereld delen als er een datalek ontstaat. Elk bedrijf loopt risico op cybercriminaliteit. Groot of klein. Het maakt niet uit of je een groot concern runt of als zelfstandige op een zolderkamer werkzaam bent. Cybercriminelen kunnen altijd hun slag slaan.

Erkende bedrijven als Digitrust doen hun uiterste best om ondernemers waakzaam te houden, de normen te volgen. En dat is ook een goede manier om cybercriminelen tegen te gaan. Maar dat is niet het enige wat werkt. Er zijn ook enkele zeer eenvoudige, alledaagse handelingen die al effect kunnen hebben. In dit artikel nemen we je mee in de meer intensieve maatregelen en de dingen die je op elk moment van de dag kunt toepassen. Allemaal om jouw bedrijf te beschermen en daarmee materiële en immateriële schade te voorkomen.

Houd rekening met de ISO normen

ISO normen zijn internationale eisen die worden gesteld aan o.a. informatiebeveiliging. Deze normen zijn bedoeld om bedrijven meer waakzaam te maken en richtlijnen aan te bieden om organisaties beter te beschermen. Bekend is de 27001 norm en aanvullend daarop de ISO 27017 norm. Deze is gericht op de bescherming van de Cloud.

Deze normen zijn er niet voor niets. Je bent niet verplicht om over een ISO certificaat te beschikken, maar hiermee wek je wel meer het vertrouwen dat klanten hun gegevens zonder problemen kunnen achterlaten. Medewerkers kunnen ook een ISO training volgen om zo meer te weten te komen over de richtlijnen en deze weer kunnen toepassen in de praktijk.

Schakel beeldschermen altijd uit

Het klinkt zo logisch. Toch gaat dit in de praktijk nog al te vaak mis. Waarom zou je immers de moeite doen om je beeldscherm op slot te zetten als je even een kop koffie gaat halen? Je moet iedereen toch gewoon kunnen vertrouwen? Dat klopt, maar het zal je nog verbazen hoe vaak dergelijke situaties tot problemen hebben geleidt. Druk daarom medewerkers op het hart om hun scherm altijd volledig te klaren voordat zij weglopen. Of deze in elk geval te blokkeren voor onbevoegden. Een hele simpele alledaagse taak, maar wel eentje met groot resultaat.

Vertrouw op het ICT team

Als verantwoordelijke voor een groot bedrijf ben je met heel veel dingen bezig, maar kun je je niet constant bezighouden met de informatiebeveiliging. Dat is ook niet meer dan logisch. Daarom is het belangrijk om een medewerker of misschien zelfs wel een heel ICT team aan te stellen om dit voor jou te regelen. Het is belangrijk dat zij hun kennis up-to-date houden en weten hoe ze het bedrijf kunnen beschermen. Dat verlicht jouw taken, geeft meer rust en zo weet je zeker dat het op de juiste manier wordt gedaan.