Hoe maak je Slijm

hoe maak je slijm
lekker glibberig!

Slijm, grappig en plakkerige spul, dat je in allerlei vormen kunt duwen. In de jaren 70 kwam Mattel voor het eerst met slijmspeelgoed in een bak. Het voelde vreemd op de huid, je kon er mensen mee laten schrikken en het maakte geweldige geluiden. Slijm wordt ook veel gebruikt in horrorfilms en er was zelfs speelgoed van He-Man met complete slijmdouches. Door de jaren heen komt slijm iedere keer weer terug als rage. Een prachtig product dat enorm veelzijdig is.

Hoe maak je zelf slijm? Het is best gemakkelijk om te doen en zelfs erg leuk. Wel moet je voorzichtig zijn bij het maken van slijm, want er wordt zuur gebruikt. Wij gaan je helpen om slijm te maken. Met een paar simpele ingrediënten en een paar handelingen heb je al je eerste slijm.

Hoe maak je slijm?

Je hebt hiervoor borax nodig, of boorzuur. Dit spul wordt vaak gebruikt bij het schoonmaken van bijvoorbeeld kleding. Let wel op, borax is giftig, dus zorg dat je het niet binnen krijgt en gebruik het niet op plekken waar ook eten wordt klaargemaakt. Het dragen van handschoenen is ook een goed idee. Mix nu 250 ml warm water met één theelepel borax tot de borax is opgelost. Maak in een andere kom 125 ml water met een evenveel knutsellijm. Voeg eventueel een voedselkleurstof toe, als je gekleurd slijm wilt. Doe de twee kommen bij elkaar, en roer tot je een stevig slijm hebt.

Hoe maak je slijm in 2 minuten (video)

Heb je meer visuele ondersteuning nodig? Op Youtube zijn een aantal handige filmpjes te bekijken van mensen die slijm maken. Je wordt stap voor stap meegenomen. Zo kun je zelf ook snel slijm maken.

Glow in the Dark Lijm maken

Tips

  • Je kunt kleurstoffen toevoegen om de slijm een kleur te geven.
  • Gebruik doorzichtige lijm voor doorzichtig gekleurd slijm.
  • Bewaar het slijm altijd afgesloten.
  • Slijm is geen voedsel, ook niet voor huisdieren.
  • Slijm niet gebruiken met zeer jonge kinderen die veel in hun mond stoppen.

Eenvoudig recept om slim te maken

Wil je slijm maken dat niet plakkerig is, giftig en zonder borax? Met dit nieuwe recept heb jij waarschijnlijk al alle ingrediēnten in huis. Wat je nodig hebt is:

  • Eenvoudige schoollijm (de witte, niet giftige variant)
  • Scheerschuim (van je vader of moeder)
  • Een klein beetje lenzenvloeistof
  • Glitters of kleurstof om je slijm op te leuken

Slijm(Mattel)

In 1976 bracht Mattel een groene pot met slijm op de markt en het werd direct een rage. Het was zo vies dat het leuk werd.

slijm
Slijm van Mattel

He-Man Slijm Pit

De slijmput van He-Man was in de jaren 80 een mateloos populair speelgoed. Er was een directe link met de televisieserie waar het goedje ook in werd gebruikt. Een goed staaltje product placement van Mattel. Het is een doorontwikkeling geweest van hun eerste slijmproduct.

hoe maak je slijm
He-Man Slimepit