Glazuur maken
Glazuur maken

Lemon cake met glazuur

Glazuur heeft verschillende toepassingen. Zo zit er glazuur op je tanden om ze te beschermen. Men maakt ook glazuur om aardewerk mee te beschermen. Daar ben je vast niet naar op zoek. Glazuur wordt ook veel gebruikt in de keuken. Je kunt het gebruiken als versiering op taarten en gebakjes. Glazuur wordt gemaakt van water en suiker, maar kan ook eiwitten en roomboter bevatten.

Glazuur heeft niet alleen de functie van versieren. In de cake hiernaast heeft men limoen aan de glazuur toegevoegd. Deze wordt helemaal door de cake opgezogen en krijgt je cake een hele diepe, frisse smaak. Zelfs met iets simpels als glazuur kun je spelen. Hieronder zie je een aantal recepten waar je het glazuur op verschillende manieren kunt gebruiken.

Voor glazuur zijn er vele toepassingen

  • Eigen recept
Geweldige wortel taart (of worteltaart cupcakes)

Dit is een heerlijke kruidige worteltaart met een super lekkere romige laag. Ipv een taart kun je ook worteltaart-cupcakejes bakken!

INGREDIENTEN

Voor de taart/ cupcakes:4 eieren300gr (tarwe)bloem250gr bruine basterdsuiker185ml zonnebloemolie400gr wortelen (ik weeg ze na t schrapen/ schillen)55 gr gepelde walnoten3 theelepels (1 zakje)bakpoeder2 theelepels kaneelpoeder1/2 theelepel zoutvoor de romige glazuurlaag:180gr zachte boter180gr roomkaas3 druppels vanille-extract250gr poedersuiker

Bereidingswijze

 Schil/schraap en rasp de worteltjes, pel de hak de walnoten en klop de eieren los.Afhankelijk of je van grof of fijn houd kun je de walnoten en wortels groter of fijner hakken.De over voorverwarmen op 180 graden. De vorm insmeren met boter en met bloem bestuiven, of de papieren vormpjes in het cupcake-blik leggen. Klop de eieren met de suiker tot een romige massa en roer er de olie doorheen.Zeef de bloem met zout, kaneel, en bakpoeder er boven en mix dit met de eier-boter massa. Voeg daarna de (fijn geraspte) wortelen en (fijn gehakte) walnoten toe en meng alles nog even goed met de mixer.Giet of spatel de massa in de taartvorm en bak ong. 1 uur, tot een houten prikker er weer schoon uitkomt. De taart zal goed rijzen.De cupcakjes rijzen (bij mij) iets minder veel, dus de vormpjes tot ong. 3/4 vullen. Deze bak je ook aanzienlijk korter, ong. een half uur (check ook weer met n houten prikker).Als de taart (of cupcakes) klaar zijn laten afkoelen, eerst in de vorm, later op een bord of schaal.Vervolgens maak je het glazuur; meng eerst de zachte boter met de poedersuiker, tot deze massa een beetje stijf wordt en goed gemengd is, vervolgens roer je er de roomkaas en vanille extract door tot deze ook goed gemengd zijn en je een mooie romige massa hebt.TIP: ipv vanille extract gebruik ik ook wel eens wat citroensap of citroenzuur als ik een wat minder zoete glazuur wil. Daarnaast zijn er veel mensen die meer of minder roomkaas smaak lekker vinden; dus gebruik niet alle suiker en roomkaas ineens maar begin met de helft of 3/4 en proef of en wanneer je het het lekkerst vindt. Metd eze hoeveelheden maak je ruim voldoende glazuur voor een dikke laag; dus als je daar niet van houdt kun je het recept voor glazuur ook halveren. 

  • Europees
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op12-10-2010
  • Europees
  •  10-20 min.

jannesh

    Glazuur

    Er bestaan verschillende soorten glazuur; de meest eenvoudige is poedersuiker waaraan enkele druppels water aan worden toegevoegd. Aangevuld met een beetje kleurstof is dit een eenvoudig decoratie- of plakmiddel. Voor meer mogelijkheden is eiwit-glazuur geschikt, op de engelstalige sites ook wel "Royal Icing" genoemd. Deze soort glazuur behoudt zijn vorm als het gespoten wordt.

    INGREDIENTEN

    1 eiwit, 250 gr. poedersuiker (gezeefd)

    • Nederlands
    •  30-60 min.
    • Geplaatst op01-10-2000
    • Nederlands
    •  30-60 min.

    sasvdberk

      Glazuur

      Dit is een glazuur bestemd om koekjes te versieren.

      INGREDIENTEN

      Eiwit van 3 eieren, 250gr bloemsuiker(=poedersuiker)

      •  
      •  0-10 min.
      • Geplaatst op26-02-2001
      •  
      •  0-10 min.

      maarten_hermans01