Hoe maak ik kruidenboter

Hoe maak je kruidenboter
Verse kruidenboter maken

Hoe maak je kruidenboter snel en gemakkelijk? Op deze vraag hebben wij een antwoord. Een BBQ zonder kruidenboter kan eigenlijk niet. Natuurlijk zijn er in de supermarkten zijn er vele te vinden, maar ze zijn nooit zo lekker als zelf gemaakte kruidenboter. Het mooie van kruidenboter is dat je het ook prima kan invriezen.

Kruidenboter kun je bij veel verschillende gerechten gebruiken. Natuurlijk op een stukje stokbrood, maar denk ook aan een stukje zalm of een entrecôte.

Belangrijk bij kruidenboter is dat je gebruik maakt van verse producten. Heerlijk in kruidenboter is peterselie en verse knoflook. Zorg altijd dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Om je op weg te helpen hebben we ons favoriete recept klaargezet. 

Ingrediënten voor kruidenboter:

  • 125 g roomboter ongezouten (op kamertemperatuur)
  • 25 g verse bieslook, fijngesneden
  • 1 schaaltje verse peterselie (20 g), fijngesneden
  • 1 handje rucola, fijngesneden

Bereidingswijze:

  1. Alle ingrediënten zijn op kamertemperatuur.
  2. Meng met een vork alle ingrediënten door elkaar.
  3. Rol er een worst van en verpak deze in plastic folie. Je kunt ook meerdere porties maken.
  4. Wil je de boter gebruiken? Haal het een half uur voor gebruik uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Variëren met kruidenboter : inspiratie

Je kan je kruidenboter naar eigen smaak maken. Bekijk hier wat voorbeeld recepten:
Deze Belgische kok heeft 5 alternatieven voor kruidenboter die stuk voor stuk heerlijk zullen smaken.

Meer kruidenboter recepten

    Kruidige WAANZINNIGE gehakttaart met veel kruiden

    EEN GEHAKTTAART OM JE VINGERS BIJ OP TE ETEN. HEERLIJK MET EEN VERSE salade MAAR IK EET DEZE GEHAKTTAART DIKWIJLS MET STOKBROOD MET WAT KRUIDENBOTER. TOP TOP TOP

    INGREDIENTEN

    12 velletjes filodeeg, ontdooid500 gram gehakt4 teentjes knoflook2 grote uien2 el olijfolie1 tl kaneel 2 tl komijn (djintan)zout en versgemalen peper50 gr boter1 klein blikje tomatenpuree1 tl kerrie1 tl kaneel100 gr rozijnen3 el gesnipperde koriander3 el gesnipperde peterselie

    Bereidingswijze

    Pel en snipper de ui en het knoflook.Verhit de olie in een wok en fruit de ui en knoflooksnippers met het gehakt ca. 5 minuten tot het gehakt rul is.Roer de specerijen, de tomatenpuree en de rozijnen door het gehakt en schenk er een halve liter water bij.(ongeveer) Laat het mengsel ca 5 minuten zachtjes pruttelen tot bijna al het vocht verdampt is. Neem de pan van het vuur. Roer de kruiden door het gehaktmengsel en breng het pittig op smaak met zout en peper.Smelt de boter. Bestrijk een Ovenschaal dun met boter en bekleed de schaal met de helft van het filodeeg. Bestrijk de velletjes deeg steeds met boter en laat het deeg over de schaal hangen.Schep het gehaktmengsel op het deeg, vouw het overhangende deeg erover en dek het geheel af met de rest van het deeg, dat ook weer bestreken is met wta boter. Bestrijk de bovenkant van het deeg ook met wat boter en bak de taart in het midden van de oven in ca 45 minuten goudbruin en gaar, Dek het deeg af met aluminium folie als de bovenkant te bruin dreigt te worden.

    • Frans Hoofdgerecht
    •  30-60 min.
    • Geplaatst op24-01-2006
    • Frans Hoofdgerecht
    •  30-60 min.

    marianneoud

      Romige kipgratin afgedekt met stokbrood,kruidenboter en kaas

      Een waanzinnige ovenschotel, met kip, prei en een dakje van gesneden stokbrood met kruidenboter en kaas. Echt een TOPPERTJE

      INGREDIENTEN

      250 gram kipfilet100 gr kruidenboter150 gram ontbijtspekreepjes600 gr gesneden preizout en peper 4 el gesneden peterselieca 16 sneetjes stokbrood200 gr geraspte belegen kaas VOOR EEN WITTE SAUS25 gram boter, 20 gram bloem, 2 dl helderevleesbouillon (van blokje bijvoorbeleld), peper, zout

      • Frans
      •  30-60 min.
      • Geplaatst op21-01-2007
      • Frans
      •  30-60 min.

      marianneoud

        Zelf kruidenboter maken: 5 heerlijke recepten!

        In dit artikel leer je eenvoudige recepten om zelf heerlijke en gezonde kruidenboter kunt maken.Kruidenboter is roomboter waarin tuinkruiden en specerijen zitten.Dat alles wordt door de boter gemengd.Kruidenboter kun je goed zelf maken en dat smaakt vele malen beter dan uit pakje van de een winkel.

        INGREDIENTEN

        Basiskruidenboter, 100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur, Bosje bieslook fijngesneden, Bosje peterselie, fijngesneden, 1 teentje knoflook, geperst, 1 theelepel citroensap, 1 theelepel vergemalen zwarte peper, 1 theleepel grof zeezout, Heerlijk op (stok)brood of op een gepofte aardappel!, , Ingrediënten Italiaanse kruidenboter, 100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur, Bosje basilicum fijngesneden, 4 cherry tomaatjes, zonder de zaden, zeer fijngesneden, 1 teentje knoflook, geperst, ½ theelepel vergemalen zwarte peper, 25 gram zeer fijn geraspte Parmezaanse kaas., Heerlijk voor op brood of over de pasta., , Ingrediënten Engelse kruidenboter, 100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur, Bosje munt, fijngesneden, Zest, geraspte schil, van 1 citroen., 1 theelepel citroensap, ½ theelepel vergemalen zwart zout, ½ theelepel grof zout, Heerlijk over lamsvlees of bij groenten zoals erwten en worteltjes., , Knoflook kruidenboter, 100 gram ongezouten roomboter, ½ theelepel Worcestershire sauce, 3 teentjes knoflook, geschild en gepureerd, 1 mespunt versgemalen witte peper, ½ theelepel zout: fleur de sel zout, , Provençaalse kruidenboter, 100 gram ongezouten roomboter, 1 theelepel verse thijmblaadjes, fijngesneden, 1 theelepel rozemarijnblaadjes, fijngesneden, 1 theelepel marjoleinblaadjes, fijngesneden, ½ theelepel lavendelbloemen, 1 theelepel fleur de sel zout, Heerlijk bij roodvlees. Maak deze kruidenboter in het voorjaar dan is de, smaak van de verse ingrediënten het best.

        •  
        •  20-30 min.
        • Geplaatst op02-06-2012
        •  
        •  20-30 min.

        will_s