Hoe maak je brood

zelf brood maken
brood met een knapperige korst

Brood maakten we 1500 jaar geleden al. Een Egyptische slaaf had ontdekt dat brood kon rijzen. Hij moest iedere dag vers brood maken, want anders was het niet meer te eten. Toen hij een zurig restje broodpap van de vorige dag bij het nieuwe brood deed, merkte hij dat het veel langer mee ging en ook luchtiger was. Klik hier om meer te weten te komen over de geschiedenis van brood. Tegenwoordig hebben we zoveel ervaring met brood dat we perfecte broden kunnen maken.

De basis van brood bestaat uit het brooddeeg. Dit heeft als basis meel, water en gist of zuurdesem. Voor de smaak voegen we ook zout toe. Veel broden hebben ook zaden en noten door het deeg, of op de korst. Bij het maken van brood is het rijzen zeer belangrijk en de kwaliteit van de gebruikte producten.  Om je op weg te helpen bij het maken van brood, hebben we een basisrecept voor brood.

Ingrediënten basisrecept brood:

  • 350 gr witte bloem
  • 350 gr volkorenbloem
  • halve tl zout
  • 7 gr snelgist
  • 450 ml lauw water

Bereidingswijze:

  1. Zeef de witte- en de volkorenbloem met het zout in een kom.
  2. Doe de snelgist erbij en giet het water in een kuiltje. Meng dit langzaam met je handen.
  3. Kneed het brood gedurende 10 minuten met liefde. Doe het in een ingevette kom en dek het af met folie. Laat het rijzen op een warme plek (1 uur) totdat het volume is verdubbeld.
  4. Kneed een mooie bal en leg deze op een ingevette bakplaat onder een vochtige theedoek (1 uur).
  5. Verwarm de oven op 220 graden. Bestrooi het brood met een beetje bloem en maak mooie inkepingen voor de sier. Bak het brood in 35 minuten af.
  6. Laat het brood afkoelen.

Hoe maak je brood?

  • Eigen recept
Big mac

Thuis je Big mac maken. Bijna niet van echt te onderscheiden.

INGREDIENTEN

Voor 4-5 burgers-400g 100% rundvlees-hamburger broodjes met sesam (te krijgen bij oa AH, liever geen `verse` sesam bolletjes)-mayonaise-ketchup-mosterd-pot zoete piccalilly -pot augurken-ui-ijsbergsla-cheddar / smeltkaas plakjes (euroshopper)-witte azijn of natuurazijn-zout, peper, suiker

Bereidingswijze

Snipper een halve ui en 3 augurken liefst in een Blender, houd de ingredienten apart.De saus is belangrijk en luistert heel nauw proef vaak.Meng 2 eetlepels mayo met 1/2 eetlepel ketchup, 1 theelepel mosterd en ong 1 eetlepel piccalilly. Voeg 1 eetlepel (afgestreken) ui en augurk (gesnipperd) toe. Voeg een snufje zout toe en een 1,5 theelepel suiker. Voeg tenslotte een paar druppels azijn toe. Meng alles goed en proef regelmatig. Te zuur? meer suiker en piccalilly, voorzichtig met ketchup. Te zoet? iets meer azijn en/of zout, voorzichtig met mayo en mosterd. Probeer te voorkomen dat de saus naar mayo smaakt. Ik voeg meestal ook nog een klein beetje belgische mayo toe maar is niet noodzakelijk. De piccalilly smaakt als het goed is al enigszins naar de echte saus.Doe de saus in de koelkast en laat rusten.Snijd de hamburger broodjes zodat je ook een middendeel overhoud. Je kunt ook een onderkant van een 2e broodje gebruiken, maar dan heb je iets teveel brood `in` je burger en houdt een bovenkant over.Snijd de sla in korte reepjes.Snipper de rest van de ui (ditmaal iets minder fijn). Snijd een paar plakjes augurk.Haal het vlees uit de vriezer. Bak de burgers in voldoende olie aan beide kanten op hoog vuur gaar. Omdat ze zo dun zijn duurt dit hooguit 3 minuten. Bestrooi met een heel klein beetje zout en (fijne)peper. Dep de burgers droog op wat keukenpapier (gebruik geen vette burgers)Grill alle lagen van de broodjes aan 1 kant. één kant moet knapperig zijn en de andere kant nog zacht.Smeer een dun laagje saus (op kamertemperatuur) op het bodem broodje. Voeg een beetje gesnipperde ui toe, van beide niet teveel. Strooi wat sla reepjes erop, wederom niet al te veel.Leg daaroverheen een plak cheddar en vervolgens de burger.Dan het midden broodje, dun laagje saus, wat ui en sla reepjes en tweede burger.Op de bovenste burger leg je 2-3 plakjes augurk, top broodje erop en klaar.Als alles lukt smaakt deze imitatie echt bijna hetzelfde als die van de mac. Experimenteer wat met de saus en vooral doe overal niet teveel van op, dus ook niet sla en ui etc.I`m lovin` it.

  • Amerikaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op15-05-2012
  • Amerikaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

tomdist2

    Turks Brood

    Verrukkelijk! Maak ik vaak als er gasten zijn. Met dank aan Marianne....

    INGREDIENTEN

    ....Deeg....: 500 gr. bloem * 1 zakje gedroogde gist * 1 eetl. suiker * 1 eetl. zout * 1 theel. komijn * 1 dl. yoghurt * 2 dl. lauwwarm water * 2 eetl. tomatenpuree, , ....Gehaktmengsel....: 400 gr. rundergehakt * 0,5 kopje olijfolie * 2 uien * 1 spaanse peper * 2 teentjes knoflook * 1 theel. zout * 1 theel. oregano * 0,5 bosje peterselie (of 1 eetl. gedroogd) * 1 eetl. paprikapoeder

    • Turks Hoofdgerecht
    •  60-120 min.
    • Geplaatst op04-10-1999
    • Turks Hoofdgerecht
    •  60-120 min.

    wilma_hoeve

      Franse uiensoep die super simpel is.

      Een bistro gerecht pur sang, maar deze soep wordt ook met een andere traditie in verband gebracht. Op franse huwelijken bijvoorbeeld.

      INGREDIENTEN

      50 gr boter 1 el olijfolie3 grote uien, circa 1.3 kilo, in dunne ringen2 teentjes knoflook, fijngesneden1 el bloem1 l runder of kippenbouillon6 dl droge witte wijn1 vers laurierblaadjes2 takjes tijm1 stokbrood, of ander witbrood in plakjescirca 180 gr versgeraspte Gruyèregrof korrelig zeezout en versgemalen peper., ,

      • Frans
      •  30-60 min.
      • Geplaatst op10-03-2007
      • Frans
      •  30-60 min.

      marianneoud