Hoe maak je brood

zelf brood maken
brood met een knapperige korst

Brood maakten we 1500 jaar geleden al. Een Egyptische slaaf had ontdekt dat brood kon rijzen. Hij moest iedere dag vers brood maken, want anders was het niet meer te eten. Toen hij een zurig restje broodpap van de vorige dag bij het nieuwe brood deed, merkte hij dat het veel langer mee ging en ook luchtiger was. Klik hier om meer te weten te komen over de geschiedenis van brood. Tegenwoordig hebben we zoveel ervaring met brood dat we perfecte broden kunnen maken.

De basis van brood bestaat uit het brooddeeg. Dit heeft als basis meel, water en gist of zuurdesem. Voor de smaak voegen we ook zout toe. Veel broden hebben ook zaden en noten door het deeg, of op de korst. Bij het maken van brood is het rijzen zeer belangrijk en de kwaliteit van de gebruikte producten.  Om je op weg te helpen bij het maken van brood, hebben we een basisrecept voor brood.

Ingrediënten basisrecept brood:

 • 350 gr witte bloem
 • 350 gr volkorenbloem
 • halve tl zout
 • 7 gr snelgist
 • 450 ml lauw water

Bereidingswijze:

 1. Zeef de witte- en de volkorenbloem met het zout in een kom.
 2. Doe de snelgist erbij en giet het water in een kuiltje. Meng dit langzaam met je handen.
 3. Kneed het brood gedurende 10 minuten met liefde. Doe het in een ingevette kom en dek het af met folie. Laat het rijzen op een warme plek (1 uur) totdat het volume is verdubbeld.
 4. Kneed een mooie bal en leg deze op een ingevette bakplaat onder een vochtige theedoek (1 uur).
 5. Verwarm de oven op 220 graden. Bestrooi het brood met een beetje bloem en maak mooie inkepingen voor de sier. Bak het brood in 35 minuten af.
 6. Laat het brood afkoelen.

Hoe maak je brood?

[smulweb keyword=”brood” output=3 start=1]