Hoe maak je cupcakes

Ultieme cupcake
Cupcakes maken blij!

Alleen al de aanblik van een cupcake maakt mensen blij. Een klein vrolijk cakeje met daarbovenop een romige, zachte topping. Cupcakes zijn de laatste jaren aan een enorme opmars begonnen. Ze zijn over komen waaien uit Amerika en zijn niet meer weg te denken. We hebben veel cupcake winkels, die ook nog eens zeer goed draaien. Het mooie van cupcakes is dat iedereen zijn creativiteit erin kwijt kan. Deze cupcake-creativiteit is op televisie ook te bekijken. Programma’s als Cupcake-wars doen het erg goed op de Nederlandse televisie. De basis van een cupcake is het cakeje. Deze moet zacht zijn en als basis dienen voor het kunstwerkje dat er bovenop komt. Je kunt je cakeje ook kleuren door te werken met kleurstoffen. Een goede basis voor de topping is roomkaas. Ga snel experimenteren met het maken van de cupcakes!

Hoe maak je Cupcakes

Heb nu ook zo’n zin gekregen om zelf cupcakes te maken? Bekijk dan hier lekkere recepten vol inspiratie: maak zelf cupcakes in een handomdraai. Veel bak- en smulplezier!

  • Eigen recept
Geweldige wortel taart (of worteltaart cupcakes)

Dit is een heerlijke kruidige worteltaart met een super lekkere romige laag. Ipv een taart kun je ook worteltaart-cupcakejes bakken!

INGREDIENTEN

Voor de taart/ cupcakes:4 eieren300gr (tarwe)bloem250gr bruine basterdsuiker185ml zonnebloemolie (ja kan elke soort olie gebruiken, let erop dat het geen sterke smaak heeft (zoals olijfolie).400gr wortelen (ik weeg ze na t schrapen/ schillen)55 gr gepelde walnoten3 theelepels (1 zakje)bakpoeder2 theelepels kaneelpoeder1/2 theelepel zoutvoor de romige glazuurlaag:180gr zachte boter180gr roomkaas3 druppels vanille-extract250gr poedersuikerAls je in de reacties hieronder kijkt zie je allemaal leuke suggesties en tips van mensen die dit recept hebben aangepast naar hun eigen smaak, met een andere olie, andere noten en/of meer of minder van een ingrediënt of een glutenvrije variant. Super leuk, dus lees ze door en laat je inspireren!

Bereidingswijze

 Schil/schraap en rasp de worteltjes, pel de hak de walnoten en klop de eieren los.Afhankelijk of je van grof of fijn houd kun je de walnoten en wortels groter of fijner hakken.De over voorverwarmen op 180 graden. De vorm insmeren met boter en met bloem bestuiven, of de papieren vormpjes in het cupcake-blik leggen. Klop de eieren met de suiker tot een romige massa en roer er de olie doorheen.Zeef de bloem met zout, kaneel, en bakpoeder er boven en mix dit met de eier-boter massa. Voeg daarna de (fijn geraspte) wortelen en (fijn gehakte) walnoten toe en meng alles nog even goed met de mixer.Giet of spatel de massa in de taartvorm en bak ong. 1 uur, tot een houten prikker er weer schoon uitkomt. De taart zal goed rijzen.De cupcakjes rijzen (bij mij) iets minder veel, dus de vormpjes tot ong. 3/4 vullen. Deze bak je ook aanzienlijk korter, ong. een half uur (check ook weer met n houten prikker).Als de taart (of cupcakes) klaar zijn laten afkoelen, eerst in de vorm, later op een bord of schaal.Vervolgens maak je het glazuur; meng eerst de zachte boter met de poedersuiker, tot deze massa een beetje stijf wordt en goed gemengd is, vervolgens roer je er de roomkaas en vanille extract door tot deze ook goed gemengd zijn en je een mooie romige massa hebt.TIP: ipv vanille extract gebruik ik ook wel eens wat citroensap of citroenzuur als ik een wat minder zoete glazuur wil. Daarnaast zijn er veel mensen die meer of minder roomkaas smaak lekker vinden; dus gebruik niet alle suiker en roomkaas ineens maar begin met de helft of 3/4 en proef of en wanneer je het het lekkerst vindt. Metd eze hoeveelheden maak je ruim voldoende glazuur voor een dikke laag; dus als je daar niet van houdt kun je het recept voor glazuur ook halveren. 

  • Europees
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op12-10-2010
  • Europees
  •  10-20 min.

jannesh

    Basisrecept cupcakes

    Basis receptmet tips voor het maken van cup cakes

    INGREDIENTEN

    Ingrediënten voor 12 cupcakes, 125 gram roomboter op kamertemperatuur, 125 gram kristalsuiker, 125 gram zelfrijzend bakmeel, 2 eetlepels melk op kamertemperatuur, 2 ( grote) eieren op kamertemperatuur

    •  
    •  30-60 min.
    • Geplaatst op20-02-2011
    •  
    •  30-60 min.

    marjaerich

    • Eigen recept
    cupcakes

    Lekkere cakejes en makkelijk om te maken

    INGREDIENTEN

    125 gram zachte boter, 125 gram kristalsuiker, 2 eieren, 125 gram zelfrijzend bakmeel, 2 eetlepels melk

    • Engels
    •  10-20 min.
    • Geplaatst op28-03-2009
    • Engels
    •  10-20 min.

    nanda10