Een mountainbike onderhouden doe je zo

mountainbike onderhouden - mountainbike onderhouden

Een mountainbike onderhouden doe je zo

Een mountainbike onderhouden hoeft geen zware klus te zijn. Hoe langer je wacht met het schoonmaken en smeren van jouw mountainbike, hoe vervelender de klus wordt. Geef hem dus regelmatig een onderhoudsbeurt. Door het advies uit dit artikel op te volgen, zal jouw mountainbike een stuk langer meegaan.

Waarom jouw mountainbike onderhouden?

Tijdens het fietsen komt jouw mountainbike in aanraking met vuil. Vuil wat lang blijft zitten heeft een negatief effect op de lak en bijvoorbeeld de ketting. Zo kan er roest en corrosie ontstaan, daarnaast zal de ketting gaan haperen. Wanneer de onderdelen verroesten zal het ook lastiger zijn om ze te verstellen en vervangen.

Zo kun je jouw mountainbike onderhouden

Het onderhouden van jouw mountainbike is niet zo moeilijk. Door onderstaand advies op te volgen kun je nog vele jaren genieten van jouw mountainbike.

Maak de mountainbike regelmatig schoon

1800x1800 Samen - mountainbike onderhouden

Door de mountainbike regelmatig schoon te maken, krijgt vuil geen kans om de lak en de onderdelen aan te tasten. Een mountainbike schoonmaken doe je altijd met een goede bike cleaner. Deze zal vuil zoals zand, modder, gras en zout volledig verwijderen.

Gebruik voor de ketting een speciale kettingreiniger. Deze zijn vaak nog geconcentreerder, omdat het vuil tussen de schakels van de ketting flink kan aankoeken.

Gebruik overigens geen hogedrukreiniger voor het schoonmaken van jouw mountainbike. Deze kunnen door hun kracht het montage vet verwijderen. Wanneer bepaalde onderdelen niet meer zijn voorzien van montage vet, kunnen ze gaan piepen en kraken en kan er op lange termijn corrosie ontstaan.

Het is aan te raden om jouw mountainbike in de wintermaanden iets vaker schoon te maken. In de winter wordt er namelijk zout op de wegen gestrooid, zout is enorm slecht voor de lak van auto’s en fietsen.

Gebruik een bike protector

Door jouw mountainbike in te spuiten met een bike protector, zal vuil minder snel aankoeken en ontstaat er een waterafstotende laag. Zo kun je hem gemakkelijker schoonmaken en zal er geen roest en corrosie ontstaan.

Smeer de onderdelen van jouw mountainbike goed in

Smeer de onderdelen van jouw mountainbike regelmatig in met lube, wax en montage vet. Door de ketting in te smeren met lube of wax, zal hij soepeler bewegen. Bovendien zorgt wax voor een water- en vuilafstotende laag, geen overbodige luxe voor een mountainbike. Montage vet voorkomt corrosie en kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld zadelpennen, sturen en stuurpennen. Deze onderdelen zullen dankzij montage vet gemakkelijker te
monteren en te vervangen zijn.