Wat is het Paleo-dieet

het paleo dieetHet paleo dieet is een relatief nieuwe dieetvorm en wordt steeds populairder onder een alsmaar groeiende groep mensen. Het paleo dieet, dat ook wel het jager-verzamelaardieet wordt genoemd, gaat uit van het voedingspatroon van onze verre voorouders, de oermens.

Onze verre voorouders aten natuurlijke en onbewerkte voeding, in een periode dat welvaartsziekten zoals we die nu kennen nog niet bestonden. Er wordt dan ook een verband gelegd tussen de hoeveelheid aan suiker en bewerkte voeding in ons huidige voedingspatroon en ziektes als diabetes en kanker.

Oorsprong van het paleo dieet

Het paleo dieet komt oorspronkelijk uit Amerika en is bedacht en ontwikkeld door prof. Dr. Loren Cordain, een autoriteit op het gebied van diëten en de relatie tussen ziekten en voeding.
Cordain schreef meer dan 100 wetenschappelijke artikelen voor gezaghebbende medische magazines in Amerika.

Het besef dat de natuurlijke onbewerkte voeding gegeten door de oermens positieve gezondheidseffecten zou kunnen hebben, groeide al in de jaren 70 van de vorige eeuw. Prof. Dr. Loren Cordain schreef zijn boek ‘Het paleo dieet’ in 2002. Echter, het duurde tot 2010 tot de herschreven versie van ‘Het paleo dieet’ een wereldwijde bestseller werd en vele mensen het paleo dieet gingen volgen. Heden ten dagen is het paleo dieet een van de meest populaire diëten.

Hoe werkt het paleo dieet en welke voeding past bij dit dieet?

Zoals gezegd gaat het paleo dieet uit van echte, onbewerkte voeding uit de natuur. De bedoeling is dus om ieder product dat op enigerlei wijze is bewerkt, uit het voedingspatroon te schrappen. Tegenwoordig zitten er veel onnatuurlijke toevoegingen in onze voeding, met name om de houdbaarheidsdatum te verlengen. Daarnaast eten we te veel suiker, koolhydraten en zout welke allerhande welvaartsziekten in de hand werken. Wie het paleo dieet wil gaan volgen, houdt rekening met het voorgaande en kiest voortaan voor de zogenaamde ‘oervoeding’.

De voeding welke in het paleo dieet wordt voorgeschreven is allesbehalve eenzijdig. Zo is vrijwel al het vlees paleo, zolang het maar niet bewerkt of rijk aan verzadigde vetten is. Ook zijn de meeste groenten gewoon toegestaan, hoewel groenten met een hoog zetmeelgehalte en een lage voedingswaarde worden afgeraden. Een voorbeeld hiervan zijn aardappelen of pompoenen. In tegenstelling tot veel andere diëten is‘vet’ geen verboden woord binnen het paleo dieet. Sterker nog, natuurlijke vetten zoals kokosolie en olijfolie worden aangeraden vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Noten en zaden nemen eveneens een belangrijke positie in binnen het paleo dieet, aangezien deze eveneens rijk zijn aan onverzadigde vetten. Tenslotte past ook onbespoten fruit prima binnen het paleo dieet, maar wordt indien men wenst afgevallen aangeraden maximaal 2 stuks per dag te nemen. Dit aangezien vele fruitsoorten nogal wat (natuurlijke) suikers bevatten.

Voor- en nadelen van het paleo dieet

Hoewel niet alles wetenschappelijk is aangetoond, zijn er een aantal gezondheidstechnische voordelen die worden geclaimd als het gaat om het paleo dieet. Zo voelt men zich door de zuiver natuurlijke en onbewerkte producten over het algemeen energieker. Aanhangers van het dieet claimen daarnaast minder last te hebben van allergieën en stellen een mooie huid te krijgen. En last but not least, helpt het paleo dieet om gewicht kwijt te raken. Je valt er dus op een gezonde manier van af.

Aangezien vlees en vis rijkelijk worden voorgeschreven binnen het paleo dieet, is dit een nadeel voor vegetariërs. Daarnaast is het dieet vrij streng in wat je niet mag eten..af en toe een keertje zondigen hoort dan ook eigenlijk niet bij de ‘paleo lifestyle’. Ook de welhaast totale vermijding van suikers binnen het dieet kan als een nadeel bestempeld worden. Aangezien we onszelf in sterke mate de behoefte aan suikers gaandeweg ons leven hebben aangeleerd.

Boek: de Paleo Revolutie

lees hier over: wat is het paleo dieet

Alternatieven & informatie over diëten met oer-ingrediënten:

[infonu keyword=”paleo” output=2]