Hoe werkt het paleo dieet

paleo-oermens-dieet
Paleo dieet: krachtig als een oermens

Het paleo dieet of principe gaat uit van het feit dat wij mensen in de loop der duizenden jaren genetisch niet veel veranderd zijn. Ons eetgedrag is daarentegen wel enorm veranderd. Het paleo dieet brengt ons terug naar het voedingspatroon dat we hadden toen we nog jagers en verzamelaars waren. Daarom wordt het dieet ook wel het ‘oermens’ dieet genoemd.

Wil jij meer zin het leven krijgen, fitter worden, een betere kijk op voeding krijgen en verantwoord afvallen? Bekijk dan wat het Paleo dieet voor jou kan betekenen. Begin vandaag!

Hoe werkt het paleo dieet?

De theorie is als volgt: doordat je geen voedingsmiddelen meer tot je neemt waar je lichaam niet op gebouwd is, heb je een betere spijsvertering en geen hormonale disbalans. Kort gezegd ga je de energie die je binnenkrijgt van het voedsel ook daadwerkelijk verbranden in plaats van opslaan als vet.

Wat mag je wel en niet bij het Paleo dieet?

Wat je niet mag eten gaat best ver:

  • Geen graan producten, want die zijn door de mens gemodificeerd,
  • geen soja/soya producten (idem),
  • geen melk of andere zuivelproducten.

Vlees, vis, eieren, zaden, pitten, vruchten, noten, groenten (maar geen aardappelen, tomaten, courgettes en paprika’s want die zijn afkomstig van de nachtschadefamilie). Dat klinkt als heel beperkt maar er zijn veel meer zaden, pitten en (gedroogde) vruchten, bessen, en dergelijke dan je zou denken. Plus er zijn genoeg lekkere paleorecepten om het dieet lang vol te houden.

Nadelen Paleo dieet

  • Controversieel t.o.v. opvoeding
  • Sommige ingrediënten moeilijk te verkrijgen

Voordelen Paleo dieet

  • Verantwoord afvallen door ‘oervoeding’
  • Je voelt je fitter en energieker
  • Hoog in eiwitgehalte
  • Ideaal voor mensen met lactose- en/of glutenallergie

Conclusie

Over het algemeen bestaan de maaltijden van het paleo dieet uit vlees, vis, groenten, fruit, noten en zaden. Simpel gezegd: als het beweegt of je kunt het rauw eten dan is het waarschijnlijk geschikt om te eten. Het lijkt sterk op andere koolhydraat-arme diëten, want ook bij het paleo dieet mag je geen koolhydraten uit granen en zetmeel.

Wil je een ‘lean & mean’ lichaam, dan is het Paleo dieet echt iets voor jou. Als je over de controverse van het Paleo dieet kunt komen, wat tegenstrijdig lijkt aan wat je vroeger leerde over gezondheid, dan staat je een gezond en energiek leven te wachten. Vergeet dus wat je vroeger geleerd hebt, start met een nieuwe IK. Eet alleen onbewerkt voedsel!

Boek: de Paleo Revolutie

lees hier over: hoe werkt het paleo dieet

Alternatieven & informatie over diëten met oer-ingrediënten:

[infonu keyword=”paleo” output=2]